Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastspänd hund kan rädda liv vid en olycka

/
  • Med bilbältet på sitter hunden säkert i baksätet. En schäfer som är lös i bilen vid en krock i 90 kilometer i timmen kastas framåt som en klumpeduns på hela 3 840 kilo. Foto: Scanpix
  • En hundtransport skyddar både hunden och passagerarna vid en krock. Olika hundraser behöver olika stora burar – se till att du skaffar en hundtransport som har rätt mått för din hund.

Det finns ingen lag som säger att man måste spänna fast hunden i bilen. Men att låta hunden vara lös är farligt. En liten Jack Russel terrier förvandlas till en projektil på 240 kilo redan om man krockar i låg hastighet.

Annons

Polisen kan inte ge dig böter för att du låter hunden vara lös i bilen. Men djursjukhusen, kennelklubbarna, försäkringsbolagen och Jordbruksverket har riktlinjer som alla är väldigt tydliga: Att inte spänna fast hunden säkert i bilen är en trafikfara.

Vid en krock förvandlas allt som är löst i bilen till tunga projektiler, även söta små hundar. En chihuahua som bara väger två kilo och får plats i handväskan förvandlas till en klump på 80 kilo om du krockar i 50 kilometer i timmen. En schäfer väger över ett ton under samma omständigheter.

En lös hund blir med andra ord en stor fara för bilens passagerare vid en krock. Dessutom är det livsfarligt för hunden själv.

Vi har de bästa tipsen och reglerna för en säker hundfärd.

Mer läsning

Annons