Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färsk undersökning visar att valet är enkelt för norrlänningen, de tar bilen

/

När tiden är knapp och ärenden ska uträttas på vägen, då blir valet enkelt för norrlänningen; de tar bilen.

Men Östersundsborna använder kollektivtrafiken mest av alla.

Annons

I Bräcke kommun ser det annorlunda ut, här har de flesta hushållen 2-3 bilar, 75 procent säger sig inte kunna ställa bilen.

Det visar en undersökning i syfte att kartlägga människors resvanor och attityder till sitt resande som Länsstyrelsen i Västernorrland och projekt Bästa resan har beställt.

Totalt har de tittat på resvanorna i 13 kommuner och fyra län i Norrland, varav Bräcke och Östersund ingår i den jämtländska undersökningen.

Undersökningen visar att i dagsläget är det i huvudsak yngre som reser med buss och tåg, främst då till och från skola eller arbete.

Men redan i 25-årsåldern väljer de allra flesta bilen framför bussen. Det beror helt enkelt på att utbudet inte tillräckligt bra uppfyller deras resbehov.

Störst potential till minskat bilresande, och ökad användning av andra färdmedel, finns vid sidan av befintliga resenärer, i gruppen 45-64 år.

Denna grupp är yrkesverksam och reser i princip dagligen till och från arbetet, menar de i undersökningen. Eftersom de inte ofta har mindre barn längre har de inte heller lika många ärendet att uträtta som att lämna och hämta på dagis, skjutsa till fritidsaktiviteter och liknande.

Mer läsning

Annons