Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieselbilarna allt populärare – men hotas av monsterbakterie

/
  • Så här ser den bakterie ut som bosätter sig i tanken på dieselbilar och som kan göra att bilen blir okörbar. Enligt måttstocken på bilden har det som från början var en mikroorganism växt sig 14 centimeter lång.

Diesel är stekhett.

Under juni hade Jämtland högst procent nyregistrerade dieselbilar av alla län.

Men mikroorganismer hotar att förstöra dieselmotorerna.

Annons

Bensinbilen blir mindre och mindre vanlig i Sverige. Dieselbilarnas körekonomi har gjort dem till ett populärt alternativ – och speciellt i Jämtland.

Branschorganisationen Bil Swedens egna siffror visar att 52 procent av alla nya bilar i Jämtland var dieselbilar. Det är skyhögt över rikssnittet på 39 procent.

Sämst i landet är Blekinge med 28 procent nyregistrerade dieselbilar.

I ett län som Jämtland där det ofta är långa sträckor att köra så kan diesel vara billigare alternativ till törstiga bensinmotorer.

Men dieselmotorer kan betyda oväntade problem.

Så kallade dieselbakterier kan börja växa i tanken och göra bilen okörbar.

Svenska petroleuminstitutet larmar på sin hemsida om att dåligt skötta dieseltankar kan leda till att motorn i värsta fall totalhavererar.

Dieselbakterier är från början små mikroorganismer som finns i luften. Om det finns vatten i dieseltanken så finns en risk att mikroorganismerna förökar sig och växer till sig – rejält.

Historier finns om hur grapefruktstora "bollar" av mikroorganismer har hittats i dieseltankar och i bränslefiltret.

Risken att din nyköpta dieselbil ska drabbas blir ännu större om du kör på så kallad biodiesel. Den typen av diesel innehåller några procent fettsyror.

Något som betyder rena festmåltiden för dieselbakterierna.

Bästa sättet att undvika problem är att se till att bränsletanken är ren och att inget vatten kommit in.

Har det trots allt börjat växa en bakteriesamling så är Svenska petroleuminstitutets råd att man gör en fullständig sanering av tanken. Det kan krävas ångtvätt inne i tanken för att bli av med problemet.

Mer läsning

Annons