Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tio farligaste sysslorna i bilen

/

Kolla Facebook, sköta om barnen eller lyssna på din favoritmusik. Vi har kollat vilka som är de tio farligaste sakerna att göra medan man kör. Här är experternas lista.

Annons

Skicka sms

Allt som tar uppmärksamheten från vägen och trafiken är farligt. Att skicka sms är en sådan sak. Måste du sms:a, passa på vid ett rödljus, i en kö eller kör helt enkelt åt sidan någon minut. Att sms:a är enligt en ny amerikansk studie det allra farligaste man kan göra när man kör bil.

Gäspa

Nej, att gäspa i sig kanske inte är så farligt, men att köra trött är det. Trötthet är en av de vanligaste olycksorsakerna och är man riktigt sömnig hjälper det bara att sova. Studier visar att ungefär var tredje olycka kan bero på trötthet.

Facebooka

Hur knäppt det än låter - det är inte ovanligt att förare uppdaterar sin Facebooksida eller läser andras inlägg medan de kör. En brittisk undersökning visade att ungefär hälften av alla användare kollade Facebook medan de körde. Det är naturligtvis lika farligt som att skicka sms.

Sköta barnen

Visst vill man att barnen ska ha det bra på resan, men att ägna sin uppmärksamhet åt att ta hand om dem medan man kör är farligt. Planera resan smart, se till att barnen har mat och sysselsättning. Kör du ensam med barn, kör inte för långa sträckor i taget.

Äta mat

Att äta till exempel en chokladbit eller en powerbar i bra förpackning och lagom storlek medan man kör kan bara vara bra ibland. Men det gäller att välja mat med förstånd. En hamburgare som kräver att man använder båda händerna är inte särskilt smart. Undvik också glass och annat som droppar eller kladdar.

Slå insekter

Att ha myggor, flugor eller rent av en geting inne i bilen är väldigt irriterande. Men att börja jaga dem kan vara livsfarligt. Det går inte att både vara fokuserad på en insekt och ha koll på trafiken samtidigt. Stanna bilen innan du börjar jakten.

Dricka alkohol

Det måste ju sägas, även om få är så dumma att de dricker alkohol medan de kör. Det är inte bara olagligt att köra påverkad, det är direkt livsfarligt. Studier visar att var femte personbilsförare som dör i trafiken har varit påverkad av alkohol.

Lyssna på bra musik

Undersökningar visar att lagom är bäst. Lyssnar man på musik som man tycker väldigt mycket om, har man en tendens att försvinna in i musiken och tappa koncentrationen på körningen. Kan även gälla allt för bra ljudböcker.

Pilla med gps:en

Här gäller samma sak som att skicka sms eller kolla Facebook medan man kör. Allt som tar uppmärksamheten från vägen och trafiken är farligt. Stanna hellre och knappa in adress eller koordinater för ditt resmål.

Vara irriterad

Att starta resan arg eller irriterad är inte bra. Det blir en känsla som lätt spiller över i hur man beter sig i trafiken; andra bilister blir motståndare, en omkörning tas som en kränkning och man börjar själv köra aggressivt eller kanske rent av hämnas.

Fotnot: Tipsen bygger på intervjuer med Anna Anund, trötthets- och säkerhetsforskare på VTI. Nils-Petter Gregersen, säkerhetsexpert på NTF, Anders Kullgen, trafiksäkerhetsforskare på Folksam och Sonja Forward, beteendeforskare på VTI.

Mer läsning

Annons