Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att spänna på sig bältet när polisen skärper kontrollerna

/

Om alla gjorde som man ska och alltid använde bilbälte skulle omkring 50 människoliv sparas i Sverige varje år, enligt Vägverket. Under veckan som varit har polisen skärpt kontrollen av bilbältesanvändningen.

Annons

Polisens kampanj sker över hela landet och följs dessutom upp av lokala insatser av trafiksäkerhetsorganisationen NTF.

– Exakt hur man lägger upp det bestäms lokalt på varje polismyndighet, säger Björn Lidö, trafikansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

Ett tillvägagångssätt kan vara att en polis studerar en bil i exempelvis en korsning. Om föraren eller någon passagerare inte har bältet på sig varskos en kollega som är placerad längre fram och kan stoppa fordonet.

– Det brukar sällan vara någon som invänder, de flesta erkänner att de inte haft bälte på sig.

De allra flesta som färdas i personbilar i Sverige i dag har bältet på sig. Men Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall slår fast att ”givetvis ska vi sträva mot 100 procents bilbältesanvändning och inte vara nöjda med de 90, 95 procent vi har i dag”.

Det går inte att peka ut någon särskild grupp trafikanter som är särskilt slarviga med bältet i bilen. Taxiförare var tidigare rätt ovilliga att spänna fast sig, men på senare år har bältesanvändningen ökat kraftigt och var i fjol över 90 procent. Sämre är det bland förare av tunga lastbilar – 40 procents användning – och bland busspassagerare.

– I bussar ligger bältesanvändningen kanske runt 40, 50 procent. Men det är lag på det, finns det bälte i bussen ska det användas. I flygplan är det ju inga problem. Då sitter man alltid bältad och känner sig trygg och säker, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Vägverket.

Mer läsning

Annons