Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli en bättre båtförare till sommaren

/

Tillhör du dem som älskar båtliv och längtar efter den vårdag då du får sjösätta din fritidsbåt.

Annons

Kanske du kan få våren att gå lite snabbare genom att ta ett förarintyg. - Ditt båtliv kommer bli både roligare och säkrare om du gör det, säger Mats Rosander-Liew på transportsstyrelsens båtlivssektion.

För att köra en fritidsbåt som är mindre än tolv meter lång och fyra meter bred behövs inget särskilt intyg. Däremot är det inget som säger att du inte ska utbilda dig i alla fall. Ju mer kunskaper du har desto rikare och säkrare båtliv. Sjölagen säger också att varje båt ska vara bemannad på betryggande sätt och att den förare som brister i gott sjömanskap kan dömas till böter eller till och med fängelse.

Mats Rosander-Liew som arbetar på transportstyrelsens båtlivssektion tycker att alla borde ta ett så kallat förarintyg.

- Det bygger helt på frivillighet, men det är allas ansvar att höja kunskapsnivån. Det är en familjeangelägenhet att alla på båten kan det mest grundläggande. Om jag får en bom i huvudet vill jag att min hustru ska kunna hämta upp mig, säger han.

Förarintyget – och en rad andra intyg inom båtliv – utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning, NFB. Det är som sagt inget krav att ta ett förarintyg, men ofta krävs det om du ska hyra båt eller köra båt på till exempel kanaler utomlands.

- Dessutom kan det i många fall ge lägre premier för båtförsäkringen, säger Mats Rosander-Liew.

Hur ska då gå tillväga för att ta ett av NFB:s intyg, som exempelvis förarintyget? Mats Rosander-Liew har svaret.

- Ring de studieförbund och båtklubbar som finns i din närhet och ta reda på var det finns kurser till våren. Din båtsommar kommer inte bara bli säkrare utan även mycket roligare om du har gått kursen, säger han. På nämnden för båtlivsutbildnings internetsida finns en lista på vilka intyg du kan ta och vilka kunskaper som krävs för respektive intyg. Där finns också kontaktuppgifter till provförrättare i alla län.

- Gå en utbildning och ta ett intyg så får du en trivsam resa fram till sommaren, säger Mats Rosander-Liew.

Kalle Lindgren/Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons