Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilbranschen vågar se framåt

/

Ljusningen för bilbranschen smittar av sig på de svenska underleverantörerna.

– Att det har vänt kan vi nog påstå, säger Anders Ekdahl, vd för Svensk Industriförening.

Annons

Två fordonsrelaterade företag, börsjättarna SKF och Autoliv, överraskade med resultat som var bättre än väntat för tredje kvartalet. Det är även goda nyheter för den stora skaran underleverantörer som varit och fortfarande är hårt pressade av en kollapsad försäljning tidigare i år.
– Men nu handlar det mer om utvecklings- än avvecklingsfrågor igen, säger Anders Ekdahl som basar för Svensk Industriförening, en organisation som svarar för underleverantörernas intressen.
– Det har inte varit så många konkurser, jag är lite förvånad över det, säger han.
Ont om pengar
Och det värsta bör nu vara passerat, det finns en positiv grundton, enligt Anders Ekdahl.
Men allt är långt ifrån frid och fröjd. Företagens likviditet är hårt ansträngd, bland annat till följd av att de stora företagen försämrat betalningsvillkoren gentemot de små, hävdar Ekdahl.
– Det är ett jätteproblem, säger han.
Fordonskomponentgruppens vd Svenåke Berglie ser också akut pengabrist för många bolag, speciellt för alla de som fått uppskov med skatten och som snart måste betala.
– Frågan är om någon blir puttad över kanten på grund av det, säger Berglie som inte heller sett någon förbättring vad gäller bankernas ovilja att låna ut pengar.
Faran över
Både SKF och Autoliv lyckas trots stora försäljningsras att redovisa vinster. Bakgrunden är tuffa sparpaket. Men även om kullagerkoncernen SKF sett en ljusning på fordonsmarknaden finns risk för ett nytt fall. Vd Tom Johnstone varnar för negativa effekter när de stimulansåtgärder, exempelvis skrotningspremier, som riktats mot bilindustrin löper ut.
Ledningen för Autoliv är något mer positiv. Den räknar med ökad försäljning under årets sista kvartal.
Och av aktiemarknadens förväntningar att döma har den värsta faran retts ut för länge sen. Flera av de börsnoterade leverantörerna till bilindustrin har mer än fördubblat sitt värde sedan årsskiftet. Bilförsäljaren Bilia har rusat med hela 268 procent sedan årsskiftet när kurserna och framtidsutsikterna var rejält nerkörda.

Mer läsning

Annons