Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bila tryggt i Europa

/
  • Bilsemestra längs franska Rivieran låter underbart, men vad gör man om olyckan är framme?

Planerar du en bil- eller mc-semester i Europa i sommar? Då gäller det att veta vad du ska göra i fall olyckan är framme eller du blir utsatt för ett brott. Vi guidar dig rätt.

Annons

Börja med att se över fordonets försäkringar. Trafikförsäkringen som du måste ha enligt lag gäller i hela Europa. Den täcker skador på personer i bilen, andra drabbade människor samt skador på andra personers egendom. Har du bara trafikförsäkringen kan det vara värt att komplettera den med utökat försäkringsskydd inför semestern. Trafikmiljön utomlands kan vara intensivare med fler olyckor som följd än vad vi svenskar är vana vid. Händer en olycka i ett annat EU-land har du möjlighet att kontakta ditt svenska försäkringsbolag och få skadan reglerad i Sverige istället för i landet olyckan inträffade.

Grönt kort
I flera europeiska länder samt andra länder runt Medelhavet måste du även ha ett internationellt försäkringskort, ett så kallat grönt kort. Det kostar cirka hundra kronor och utfärdas av ditt försäkringsbolag. Gröna kortet garanterar betalningsansvar och reglering av skador som orsakats av fordon från andra länder. Även i länder där grönt kort inte är ett måste underlättar det att ha ett sådant om en olycka skulle inträffa.


Slå larm
Om du skulle råka ut för en trafikolycka utomlands så anmäl det direkt, antingen till ditt försäkringsbolag eller till en larmcentral som ditt försäkringsbolag är ansluten till. Information om vart du ska vända dig brukar stå på försäkringsbeskeden. Är du osäker, ring försäkringsbolaget och fråga innan du åker.

Personskador och sjukdom
Om du skadar dig eller blir sjuk i ett EU/EES-land samt Schweiz ger din svenska försäkring dig rätt att få nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som gäller för landets egna medborgare. För att få vård ska du ha med dig ditt Europeiska sjukförsäkringskort, EU-kortet, som visar att du är försäkrad i Sverige. EU-kortet är lätt att beställa på Försäkringskassans hemsida. Det gäller endast för vård inom respektive lands allmänna sjukvårdssystem, inte hos privatläkare.

Om du blir utsatt för brott
Om du blir utsatt för ett brott på resan ska du anmäla det till den lokala polisen. Om du blir utsatt för ett brott du tänker kräva ersättning för av ditt försäkringsbolag måste du ha polisanmält det.
Om rollerna är ombytta, det vill säga du blir gripen misstänkt för ett brott, så har du enligt Wienkonventionen rätt att kontakta ditt lands ambassad eller konsulat. De flesta länder i världen har undertecknat Wienkonventionen.

Mer läsning

Annons