Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertel på trafikradion svarar dygnet runt

/
  • Bertel Bruce har en röst som får de flesta trafikanter att haja till bakom ratten. När den ljuder  i din radio har det hänt något.Foto: Pontus Lundahl

Du har säkert hört hans röst i radio flera gånger och stelnat till lite bakom ratten. Bertel Bruce jobbar på Sveriges Radios trafikredaktion och levererar dagligen varningar och rapporter om trafikstörningar på våra vägar.

Annons

– Fast egentligen är vårt huvudsakliga jobb att dygnet runt kunna larma och varna allmänheten när det händer stora och riktigt ruskiga saker, förklarar Bertel Bruce som tillhör sändningsledningen och sitter centralt i radiohuset på Gärdet i Stockholm.

– Då kan vi gå in och bryta alla radiosändningar i hela Sverige. Ändå är det just trafik- och servicemeddelanden vi jobbar med till nästan hundra procent.

Nu bär Bertel Bruce givetvis inte detta tunga ansvar ensam utan har flera medhjälpare både på nationell och regional nivå. Sveriges Radio har trafikredaktioner i flera av landets större städer men efter klockan 18.00 styrs allt ifrån Stockholm.

– Men, betonar Bertel Bruce, varifrån du än ringer i Sverige så är telefonnumret detsamma. 020-999 444. Lägg gärna in det som kortnummer i din mobil.

Det som annars skapar en viss förvirring är att den som ringer till trafikradion uppmanas att ange vilket riktnummerområde han eller hon ringer ifrån. Och det är ju inte säkert att man vet det om man befinner sig mitt ute på en motorväg någonstans i Sverige.

– Det är ju för att du ska bli kopplad till den trafikredaktion som är närmast dig, förklarar Bertel, men blir det fel är ingen skada skedd. Vi styr om samtalet så att det kommer rätt.

Ett annat problem som Bertel noterat under åren, är att den som ringer kan ha svårt att ange exakt var han befinner sig.

– Det kanske är skog på båda sidor om vägen och du kanske bara är på genomresa. Men ofta vet du ju vart du är på väg och kanske också vilken större ort du just passerat?

Men Bertel vill att trafikanterna blir ännu flitigare med att ringa.

– Det händer tyvärr då och då att folk ringer och beklagar sig över att de inte fått information om att det är stopp i trafiken, men det beror då oftast på att inte heller vi fått någon information. Alla har suttit där i kön och trott att någon annan ringt och rapporterat.

Trafikradion får hela tiden tillgång till ny teknik och redaktionen i radiohuset i Stockholm är alldeles nyligen uppdaterad med de allra senaste tekniska landvinningarna. Trafikmeddelandena kommer att kunna sändas ut via telefon, sms och andra plattformar.

Mer läsning

Annons