Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinpriset rusar

Bensinpriset har stigit med 55 öre på en vecka.

För få raffinaderier i drift och spekulationer om en snabb konjunkturvändning är förklaringen.

Annons

De ledande bensinbolagen höjer nu priset igen. Den här gången höjs priset med hela 18 öre till 12:44 kronor per liter. Dessutom höjs dieselpriset med 14 öre till 11:79 kronor per liter. Därmed fortsätter de senaste månadernas extremt svajiga prissättning. Men nu är trenden dessvärre stadigt uppåt.
– Fler positiva konjunktursignaler om världsekonomin och därmed ökade förväntningar om en högre oljekonsumtion driver upp oljepriset och därmed bensinpriserna, säger Svenska Petroleuminstitutets vd Ulf Svahn till TT.
– Dessutom har vi nu ovanligt många raffinaderier både i Europa och USA som står stilla för underhåll. Det är också en viktig faktor till varför bensinpriset stiger.
Men han hävdar att det kan vara en bubbla inbyggd i de allt högre priserna.
– När raffinaderierna kommer i drift igen och om det visar sig att konjunkturen faktiskt inte återhämtar sig i den takt som många bedömare räknar med så kan vi få lägre bensinpriser, säger Ulf Svahn.
– Men infrias de högt ställda förväntningarna om en konjunkturvändning kommer naturligtvis bensinpriserna fortsätta stiga.
Strax före midsommar låg bensinpriset på 13:39 kronor per liter.
– De nivåerna tror jag inte vi kommer få se något mer i år, säger Ulf Svahn.
Prognosmakarnas osäkerhet om framtiden har hittills i år inneburit att bensinpriset höjts och sänkts drygt hundra gånger. I början av året låg bensinpriset på 10:29 kronor per liter.

Mer läsning

Annons