Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är din anhörig för gammal för att köra – få personen till doktorn

/

Vad gör man när ens äldre anhörige fortfarande vill sitta bakom ratten – trots att synen börjar bli sämre och minnet inte går att lita på? Då gäller det att få personen till doktorn.

Annons

Tidigare i veckan var en 92-årig bilförare i länet inblandad i en trafikolycka. Händelsen resulterade i att polisen rapporterade till länsstyrelsen att det var dags och ifrågasätta 92-åringens lämplighet som förare.

Länsstyrelsen är nämligen den myndighet som avgör saken. Men efter årsskiftet centraliseras proceduren och sköts av Transportstyrelsen.

Samma sak gäller dock då som nu – att myndigheten som avgör saken kräver läkarkontroll.

Det är inte helt ovanligt att körkortshandläggaren Britt-Inger Dannö på länsstyrelsen i Jämtland tar emot påringningar från oroliga anhöriga eller grannar om att deras nära eller kära inte borde få köra bil. Men de kan inte utreda ärendet på sådana grunder.

– Vi vet ju inte vad som ligger bakom den anmälan. Det handlar inte om att vi misstror de som ringer, men vi kan heller lita på dem, säger hon.

I stället får den som ringer ett konkret råd:

– Försök prata med den det gäller och få den att kontakta sin doktor.

Läkaren får göra en medicinsk bedömning och har en skyldighet att anmäla om patienten inte längre är en lämplig bilförare.

– Ofta är orsaken demens, säger Britt-Inger Dannö.

Läkaren behöver dock inte anmäla om återkallelse av körkort om denne och patienten kommer överrens om att patienten slutar köra och de kan lita på varandra, förklarar Britt-Inger Dannö.

Det går även att vända sig till polisen och tipsa om att någon inte kör säkert längre. Har de resurser att påträffa bilisten när dennes bilkörning kan ifrågasättas kan de skriva till länsstyrelsen, som då tar upp ärendet.

– Men även då kräver vi läkarintyg på föraren, säger Britt-Inger Dannö.

Mer läsning

Annons