Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MOTO GP 09/10

/
  • Sköna kurvor. Simulatorfantasten Björn Brånfelt är inte helt imponerad av den lättsamma racingen i Moto GP 09/10, men rekommenderar den gärna till vardagsförare.
  • Sköna kurvor. Simulatorfantasten Björn Brånfelt är inte helt imponerad av den lättsamma racingen i Moto GP 09/10, men rekommenderar den gärna till vardagsförare.
  • Sköna kurvor. Simulatorfantasten Björn Brånfelt är inte helt imponerad av den lättsamma racingen i ”Moto GP 09/10”, men rekommenderar den gärna till vardagsförare.

(MonumentalCapcom)

Ålder: 3

Format: PS3, Xbox 360

Genre: Racing

Annons

Betyg: 3 ”Moto GP” är lätt att förklara: Det är den högsta serien inom roadracing för motorcyklar. Punkt slut. ”Moto GP”-spel är svårare, mycket svårare. Det finns nämligen två spelserier som heter ”Moto GP” ... Båda lägger dessutom till siffror i titeln beroende på vilket år spelet släpps eller vilken säsong spelet bygger på.

Så här ligger det till: THQ gör en serie som startade 2002 och har släppts till PC, Xbox och senare Xbox 360. Det senaste heter ”MotoGP 07”.

Namco har gjort en serie som släppts till PS2 (det första kom 2000) och PSP och det är den serien som Capcom tog över för ett par år sedan när ”MotoGP 08” släppes. Det spelet utvecklades av en studio som heter Milestone men ”Moto GP 09/10” som släpps den 19 mars – har skapats av ännu en studio: Monumental.

Hängde ni med i svängarna? Frågan är om Capcom och Monumental gjort det. ”Moto GP 09/10” visar sig överraskande vråla fram mot den rådande trenden i genren (racingspel) genom att vara mer arkadspel än simulator.

Ett klart minus, i alla fall imagemässigt. Det kan ha en avkylande eller avskräckande effekt på den stora del av simulatorfantaster som dras till racingspel.

Ett klart plus är i alla fall att ”Moto GP 09/10” är mer spel än tidigare ”Moto GP”-spel med betoning på spel. MotoGP 09/10 innehåller flera spellägen med olika mc-klasser, utmaningar och – det är nytt! – belöningssystem.

Det finns också ett förbättrat onlineläge (fanns också på på 08) för den som vill köra mot andra spelare via Xbox live eller PSN.

Med allt detta sagt återstår kanske det viktigaste av allt: körkänslan. Eller körglädjen, om man så vill. Det finns en hel av den varan i ”Moto GP 09/10” som man snabbt kommer in i och inte gärna lämnar. Är man van bilracing är det en liten omställning till mc:ns kurvteknik och vägegenskaper men när man kommer in i det, hittar rytmen, känner linjerna, är det ett riktigt bra racingspel.

AI-förarna är klart godkända, det blir dramatiska lopp och tuffa dueller på väg mot mästerskapstitlar i olika klasser (som man låser upp efter hand) i karriärläget (som förstås är bäst).

”MotoGP 09/10” är kanske inte vad tvättäkta mc-fantaster och simulatorfreaks väntar på. För alla andra är det ett riktigt bra mc-racingspel, med lång livslängd.

Mer läsning

Annons