Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Motivation nyckeln för att gå ner"

Olof Englund har varit distriktsläkare i Jämtland i över 30 år.

Under den tiden har han sett sina patienter bli allt fetare.

– Det är ett stort problem. Så är det ju, säger han.

Många av patienterna som distriktsläkaren Olof Englund träffar på hälsocentralen i Lugnvik har åkommor som är relaterade till övervikt.

– Det är relativt vanligt kan man säga. På hälsocentraler så tar man ofta hand om många som har diabetes, blodtryck och besvär med leder. Då är det vanligt att det finns en övervikt som bidrar till problem, säger han.

På 25 år har svensken gått upp nästan fem kilo i snitt. Hur märks det på patienterna?

– Sådana här sjukdomar som diabetes och högt blodtryck blir allt vanligare. Diabetes ökar stadigt för varje år. Det är åldersdiabetesen (typ 2-diabetes) som ökar.

När Olof Englund får en patient som lider av fetma i kombination exempelvis högt blodtryck så går han varligt fram.

– Det är ju oftast inte obekant för patienten att den är överviktig. I det läget får man ha en diskussion om det. Men med respekt, säger Olof Englund.

– Levnadsvanorna kan bidra till besvären. Men det går inte att bara säga till alla att de ska börja motionera. En del är motiverade att förändra saker och ting. En del andra inte. Då får man försöka hitta vad det är som motiverar.

Numera finns det möjlighet att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Hur fungerar det?

– Det är inte bara läkare som kan skriva ut det utan även sjukgymnaster och sjuksköterskor. Man kommer fram till att den här personen kommer må bättre av att motionera. Då skriver man på recept vilken typ av motion och hur ofta. Det finns ingen ekonomisk koppling. Det är inte så att landstinget går in och betalar exempelvis gymkort. Däremot finns det vissa verksamheter som typ Friskis och svettis som i perioder haft prova-på-verksamhet för de med ett sånt här recept.

Olof Englund tycker sig se ett mönster hos de av hans patienter som lyckas gå ner i vikt och behålla viktnedgången.

– Det finns några nyckelsaker. Personen måste vara motiverad. För en del kan det vara utseendet eller hur man mår. Eller så kan det vara att man dragit på sig högt blodtryck till exempel. För en del personer kan diabetes vara ett skäl att gå ner. Medan det inte är det för andra. Då får man försöka hitta det som kan motivera patienten, säger Englund.

De senaste åren har vi bland annat sett GI, LCHF och 5:2-metoden. Vad säger du till en patient som undrar vilken diet man ska använda?

– När man gör översikter av olika dieter så har det visat sig vara väldigt liten skillnad. Det gäller mest att hålla sig till en diet.

Vilka hälsofördelar finns det i att gå ner i vikt och minska fetma?

– Risken minskar påtagligt för diabetes och hög blodtryck. Personen kommer bli piggare och orka mer. Kommer sannolikt att må betydligt bättre.

Vad är det som du erfarenhetsmässigt sett fungera bäst hos dina patienter?

– Man kan vara väldigt drastisk och lägga om kosten helt och hållet. Men ju större förändringar man gör desto svårare är det behålla det. Det gäller att göra förändringar som man orkar hålla i.

Fler och fler gym öppnar och det kommer mängder av olika dieter hela tiden. Ändå går vi som helhet upp i vikt. Och inte ner. Vad beror det på?

– Jag tror att de personer som går på gym inte är halva svenska befolkningen. Utan de är en extra motiverad del av befolkningen. Gym är en form av träning som passar bra för en viss grupp. Men inte alla. Det är lättare att få motion i sin vardag genom att till exempel gå eller cykla till jobbet.