Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Motionsspår kan stormsäkras

Mängder av elljusspår förstördes av stormen Ivars framfart i december.
Nu ska Bergs kommun undersöka möjligheterna att stormsäkra motionsspåren för att undvika att framtida skidsäsonger saboteras.

Annons

När Ivar hade härjat färdigt i länet i mitten av december 2013 stod det klart att stora delar av Myssjö/Oviken IF:s skidspår var totalt demolerat.

– Halva spåret är fortfarande helraserat vad gäller belysning, kablar och stolpar, säger Sune Salomonsson, spåransvarig i föreningen.

Nedblåsta träd som låg som ett plockepinnspel i skogen hade dragit med sig allt vad lysstolpar och elledningar hette.

Och likadant såg det ut på många håll runt om i Jämtlands län som var särskilt drabbat av stormen. Skidspår blev mer eller mindre obrukbara under stora delar av vintersäsongen.

– Vi fick med god hjälp av elektriker sätta ihop en slinga på två kilometer men då fick åkarna vända och åka tillbaka samma väg de kom, berättar Sune.

Bara i Bergs kommun drabbades de flesta av kommunens spår mer eller mindre av stormen och nu ska kommunstyrelsen utreda om elljusspåren ska stormsäkras genom att gräva ner kabeln i marken i stället för att ha den hängande i luften.

Kommunen har gjort en preliminär kostnadsberäkning som visar att en stormsäkring av motionsspåren skulle kosta omkring 2 miljoner kronor.

– Men vi ska ta fram ett upphandlingsunderlag för att se vad det kan komma att kosta på riktigt, säger Dan-Olov Westberg (C), kommunstyrelsens vice ordförande i Berg.

Skulle en stormsäkring visa sig blir för kostsam finns billigare alternativ, vilket i princip skulle innebära att elljusspåren återställs till ursprungligt skick med risk för att samma scenario skulle kunna upprepas.

– Men stormsäkringen vore det bästa för det är väl så att det inte är sista gången det blåser, säger Dan-Olov Westberg (C).

Och stormen Ivar var heller inte första gången skidsäsongen drabbades av stormskador. Bara två år tidigare drog stormen Dagmar fram under julhelgen.

– Samma sak hände den gången men då blev det inte lika illa för oss som den här gången, säger Sune Salomonsson, Myssjö/Ovikens IF.

Kommunens upphandling är tänkt att pågå under sommaren.

När hoppas ni ha elljusspåren iordningställda?

– Det kanske är kanske inte färdigt till den här vintern eftersom upphandlingen tar ett antal månader, men vi hoppas kunna fatta ett beslut under tidig höst så att jobben kan komma i gång, säger Dan-Olov Westberg (C).