Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mötets spänning, detaljrik keramik och galanta tuschtroll

Galleri S

På Galleri S visar Bianca Maria Barmen sin konst. Utställningen är ljust fräsch, vid första anblicken ljummen på ett märkligt vis. Bianca Maria Barmen visar skulpturer och akvareller med mjuka penselstreck på pappersytan. Balansen mellan tungt, ljust och lätt balanseras fint.

Akvarellerna blir ett lysande komplement till skulpturerna, de är enkla och stjäl varken plats eller färg från något annat. Vissa av gipsskulpturerna har färgstarka trådar runt sig. Kanske för att ge ännu mer vithet åt det vita och samtala med samma estetik och lätthet som det målade.

När jag kommer djupare in i utställningen förändras mitt intryck. Relationen mellan figurerna som vid första anblicken såg näpna och oförargliga ut är fyllda av livsöden och berättelser. Flickan utan hår sitter tanigt hopkrupen med armarna om sin underkropp. Hon tittar på ett bronsmoln i klasformation. Bianca berättar att hon fick idén till skulpturen då hon sett en bild i tidningen på en leukemisjuk flicka.

Kanske det tunga molnet är en metafor för sjukdomen och det svåra hon tvingas gå igenom. Skulpturen skulle också kunna vara en buddistisk munk som sitter och filosoferar.

Gipsplattor med djur, en bronshandflata med en groda som sträcker sig ut från väggen är andra former vi möter i utställningen. Relationen mellan figurerna eller grodan i handen är enkla att förstå och tycka om. Mötets spänning kastas in i olika relationer mellan formerna, tomheten i luften, figuren och formen skapar mötets spänning på gipsplattan. Det måste vara roligt att skapa en värld i liten skala och komponera olika möteskonstellationer. Som en liten jordplätt där Bianca Maria Barmen leker gud och skapare. Gå och se en utställning som är finstämd och växer med den tid man ger den.

Utställningen finns på Galleri S till den 6 juni.

Lars Bolin Gallery/Turning Point

I lördags var det vernissage för vårens sista utställning på Turning Point, Lars Bolin Gallery. Agnes Horneij och Linda Svedberg visar sin konst. Utställningen pågår till och med den 14 juni. Turning Point som vanligtvis brukar hålla till i Bolins källare är en trappa upp och visas i det vanliga galleriet då en lucka uppstått.

Linda Svedberg har visat sin konst på Drejeriet, biblioteket och nu på Turning Point. Svedberg berättar att hon blev knockad första gången hon såg Agnes bilder. Lars Bolin kom på idén att de två skulle ha utställning tillsammans.

Svedbergs grafiska keramikskulpturer är årsfärska och fungerar bra med Agnes svartvita tuschteckningar. Skulpturerna är detaljrika och jag får associationer till keramisk konst från 1950-60-talet. Metoden att i det ristade spara och torka ut glasyren ger fin effekt och släcker inte ytan utan bevarar den mörka lerans struktur. Knådandet och uppbyggandet av formen är som tummade löv som tillsammans bildar en grupp och skapar fin form.

Jag kopplar ihop myllret av lerbitar med Svedbergs vackra vägg hon visade på Drejeriet för några månader sedan. Samma form då som nu: halvcirkelformationer som lappar över varandra men då i guld från lock av konservburkar. Svedberg är kreativ och visar en sann kärlek till leran. Det ser ut som att hon har sådan skaparlust att konstverken utvecklar sig själva.

Agnes Horneij har vågade motiv på sina tuschteckningar, hon gör egna trolltolkningar med trolltanter och gubbliknande figurer som kan vara hämtade från sagornas värld. Troll som är långt ifrån plastiga trädgårdsdekorationer, inte heller liknar de Rolf Lidbergs variant. Horneij berättar att hon sedan barnsben lekt troll och i vuxen ålder fortfarande fascineras av troll.

Min favorit på utställningen är en bild av en figur som kräks små gubbar som sedan fortsätter i en formation och vidare ut i mönster. Tecknandet är ärligt, rakt och snyggt. Jag dras till motiven och tycker att Horneij har lyckats galant i sitt uttryck. Modigt att välja troll. Horneij balanserar och arbetar kring det fula och otämjda vilket blir ruskigt intressant och underhållande.