Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möte mellan urbefolkningar på Fjällmuseet

De samiska fest- och kulturdagarna Lopme Naestie i Funäsdalen fortsätter. I dag öppnas en ny utställning på Härjedalens Fjällmuseum där bilder av två urbefolkningar möter varandra.

Annons

I Jamtlis nyligen avslutade utställning Greetings from Sápmi fastnar jag vid historien om hur en och samma bild får tre helt olika betydelser i olika sammanhang. Nils Thomassons fotografi av två samepojkar togs som ett porträtt för familjen. Senare blev fotografiet ett vykort att skicka hem från fjällsemestern men också ett exempel på samisk folktyp i Herman Lundborgs rasbiologiska "Svenska folktyper". Med start i dag öppnar Härjedalens fjällmuseum en ny utställning där samiske fotografen Nils Thomassons bilder (1880-1975) får sällskap av bilder den amerikanske fotografen Edward S. Curtis (1868–1952) bilder av amerikansk urbefolkning.

Utställningen ingår i satsningen "Stereoskop – bilder av oss och dem" där museet vill ge en mer tredimensionell bild av människor, berättelser, platser och perspektiv som hamnat i skymundan. Curtis bilder är ett lån från Cardozo Fine Art i Minneapolis.

– Vi är förstås jättemalliga över att få låna in fotosamlingen från USA, säger museichef Ola Hanneryd i ett pressmeddelande.

Curtis bilder är framkallade enligt äldre metoder än Thomassons och i många fall från originalnegativen. Här möter besökarna äldre fototekniker som cyanotopi, sepia och bilder framkallade på förgyllt glas. Thomassons bilder har framställts för utställningen ur ett urval av de runt 30000 negativ som finns hos Jamtli. I utställningen visas också föremål ur Fjällmuseets magasin som inte visats tidigare. Utställningen vill väcka frågor om perspektiv, hur man valt att skildra människor ur olika befolkningsgrupper och om det förra sekelskiftets fotografiska teknik.