Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt sommaren taklöst

Varje försommar kommer suget efter en taklös bil. Det är skönt när solen och vindarna kommer rakt in i bilen, och en cabriolet har både för- och nackdelar. Som sommarbil duger taklöst, men en ombonad cabriolet kan användas året om.

Fågelkvitter, sommarens dofter och rufs i håret är symboler för frihet. För den som inte gillar att åka mc kan den taklösa bilen uppfylla detta.

Utbudet av öppna bilar i Sverige har krympt under bilindustrins kris, men är ändå imponerande. Det finns drygt 40 olika modeller att välja på från 6,8 miljoner ner till 148 900 kronor.

Med andra ord kan drömmen om rufs i håret uppfyllas – oavsett hur tjock plånbok du har.

Utvecklingen de senaste åren har gjort cabrioleten till en året runt-bil som klarar att hålla vinterkylan borta. Allt fler modeller kommer med plåttak och har samma komfort som en vanlig täckt bil. Med taket på plats fungerar bilen perfekt mitt i vintern.

Det finns en tradition att en cabriolet ska ha ett enkelt tygtak, men det är som sagt på väg bort. En nackdel med plåttaken är att de kräver stort utrymme i bagageutrymmet när taket är nedfällt. Särskilt för de större modellerna med tredelade tak som ska ligga ovanpå varandra i skuffen innebär att det inte blir mycket plats för bagage.

Om du står inför ditt första köp av en cabriolet bör du tänka på några saker: Oavsett hur skönt det ser ut att åka taklöst blir det väldigt dragigt.

Upp till 70 kilometer klarar man fint, men ökar farten blir det kallt och dragigt – hur varmt det än är ute.

Första rådet blir: Skaffa en vindstopper – en skärm som placeras bakom framsätet. Den dämpar virvlarna och gör det mer komfortabelt.

Nya cabbar, som Peugeot 308 CC, har också värmemunstycken i nackskydden för att lindra draget i nacken.

Tänk också på stöldrisken i en öppen bil. Lämna inga värdesaker kvar – om inte taket är uppfällt. Det finns också larm som utlöses om någon sträcker in en arm i kupén för att plocka till sig mobiltelefoner eller väskor.

Begagnatköparen bör kolla själva takets kondition så att det går att fälla upp och ner och att det håller tätt. Att det luktar mögel i riktigt gamla tygcabbar får man räkna med.

Begagnat kan du hitta bra exemplar under 100 000 kronor. Klassikern är Mazda Miata eller MX5, som den officiellt heter. Här finns bra alternativ för 75 000 kronor och uppåt.

En bra åretruntcabb är Peugeot 207 CC eller 308 CC.

Slutligen ett tips när det gäller dagens cabrioleter där taken fälls ned och upp med en elmotor:

Klocka tiden det tar att fälla upp taket. Jag lovar att 25 sekunder mitt i en åskskur är en evighet!