Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt SK Ägirs stora EM-hopp

För snart två veckor sedan simmade han på världsrekordtid i Sollefteå.
Karl Forsman, 17, får nu bära ett stort favoritskap inför EM i Nederländerna i början av augusti.
Det gör han så gärna.
– Jag siktar på guld, säger han till Sporten.

Nu är det tyvärr så att han satte det inofficiella världsrekordet på 200 meter bröstsim – och den grenen finns inte på programmet på EM. Det är i stället på 100 meter bröstsim han får chansen att ta guld. Men även där finns det glädjande tider att ta med sig från Sollefteå. Karl Forsman, SK Ägir, gjorde 1.36,83 vilket är årsbästa. Tiden räcker för att räknas som den snabbaste simmaren i Europa just nu.

– Det är skönt att också veta att jag har den kapaciteten på 200 meter och det bär jag med mig. Det är en distans som du måste gå ut stenhårt på och så har du syra efter 50 meter. Det är svinjobbigt, säger han.

Inom handikappsimning är de längsta distanserna 400 meter, men Karl Forsman är mer explosiv och passar bra för kortare distanser.

– Jag är stark i överkroppen. När jag var mindre tänkte jag att om jag inte kan springa ikapp de andra, så kan jag i alla fall ha starkare armar och överkropp.

Karl Forsman föddes med en CP-skada. Han kan gå men har svårt med koordinationen.

– Men jag vill inte se något hinder i det. Jag vill göra något givande med mitt liv. Det är därför jag simmar.

Karl Forsman kommer att tävla i klassen SB5 i EM i Eindhoven. I den klassen tävlar personer med full armstyrka men utan ben och bålfunktion tillsammans med personer med koordinationsproblem.

– Min klass är väldigt jämlik på det sättet. Men eftersom jag kan gå så har jag en viss fördel eftersom jag bland annat kan buffra mjölksyra i benen. Det är mer att släpa på men en fördel i längden, berättar han.

Vad är det stora målet med din simning?

– Jag ska bli bäst i världen, så klart.