Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Möt LT:s nya krönikörer

Två av TV-sportens programledare blir nya krönikörer i LT:s lördagsbilaga, Helg.

Med jämna mellanrum dyker de upp på sista sidan i bilagan, med siktet inställt på annat än idrottsarenor. Samtidigt slutar nu LT-krönikören Katti Hoflin.

Maud Bernhagen, 41, och Yvette Hermundstad, 38, kommer ursprungligen från Nyhem i Bräcke respektive Brunflo.

De syns i olika kanaler, Maud på TV4 och Yvette på SVT, men utanför jobbet umgås de en hel del privat och båda är bosatta på Värmdö utanför Stockholm.

Maud Bernhagen har varit i farten på TV4-sporten i 14 år:

– Det blir kul att skriva om annat än sport. Jag hoppas att många ska känna igen sig i det jag skriver, säger hon.

Mycket kretsar kring barnen, 5 och 7 år, samt det pussel som ska läggas för att hon och maken Johan ska få vardagen och jobbet att gå ihop.

– Där finns många metoder att använda sig av och jag kan nog bjuda på ett eller annat misslyckande också.

– Jag har saknat skrivandet genom åren och att sitta på kammaren för mig själv gillar jag väldigt mycket.

Yvette Hermundstad är i samma fas i livet som Maud. Hennes man Nicklas och två barn, 3 och 7 år, samt ett aktivt friluftsliv ska sammanflätas med karriären utan att det blir för många knutar.

– Jag ska skriva om vitt skilda aktuella ämnen som livet består av. Eftersom jag bara jobbat med TV är det en dröm att få möjlighet att ge min syn genom att skriva i det här sammanhanget, säger Yvette Hermundstad.

Sportintresset har funnits där länge, eller som hon själv utrycker det: ”sedan jag var en medioker längdskidåkare i Brunflo”.

– Jag och Maud möttes på den tiden men då kände vi inte varandra, fortsätter Yvette.

Senaste åtta åren har hon varit på SVT. Hon var med och drog igång sporten på TV4 i början av -90-talet och har haft olika jobb i TV-sammanhang genom åren.

– Men sport har alltid varit mitt största intresse och att få jobba med det är lyx för mig.

Yvette Hermundstad är programledare för SVT:s Sportnytt några kvällar i veckan. När evenemangen drar igång blir det en hel del jobb ute i samband med VM och OS eller i vinterstudion.

• Några sportögonblick som stannat kvar i minnet?

– Längd- och skidskyttefållan på OS i Vancouver var en häftig upplevelse. När Charlotte Kalla hoppade framför mig efter hennes första medalj är ett ögonblick som verkligen sitter kvar, säger hon.

• Någon förebild när det gäller vad du själv kan uppnå?

– Möjligheten att göra något helt annat än vad som stod skrivet i korridoren på Kastalskolan i Brunflo har jag fått från min 97-åriga urstarka mormor Maria.  Hon, som blickar ner till mig från stjärnorna nu, har gett mig tron att kunna göra precis vad jag vill, fortsätter Yvette.

Maud Bernhagen fascinerades av skrivande och läsning i ungdomen och drogs till lokaltidningarnas rapportering samt skrivmaskinen på pappas snickerikontor.

Det ledde till ÖP:s sportredaktion och TV 4 Jämtland.

– Kanalen var ny och det var ett tacksamt läge. Hockeyspelaren Vladimir Krutov som då spelade i Östersund är anledningen till att det blev TV4-sporten i Stockholm. De fick upp ögonen för en intervju jag gjorde med honom och erbjöds att prova jobbet.

Maud jobbar mest i studion och syns i rutan, men hon bevakar ofta skidtävlingar. Senast i samband med vinter-OS och tidigare har det blivit flera skid-VM.

• Vad är det för känslor innan en direktsändning?

– Det måste bli bra och det finns en slags koncentration samt adrenalin för att allt måste fungera. Man kan kalla det positiv stress, säger Maud Bernhagen.

Yvette Hermundstad försöker ha en avspänd inställning till eventuella fadäser i samband med direktsändningar och tycker de ska tas för vad det är: ”Det är bara TV”, säger hon.