Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt en man med högtflygande husplaner

/
  • Hans farfars far Anton Genberg målade tavlan som Mikael Genberg står framför. Själv är han mer framgångsrik som talare, idékläckare och hotellbyggare än som målare.  Foto: Ulrika Andersson
  • Många är redan övertygade, andra återstår att frälsa. Mikael Genberg satsar på att hans idé ska bli verklighet 2012.
  • Idén om en svenskt röd stuga med vita knutar på månen är både tekniskt möjlig och ekonomiskt rimlig, menar idégivaren Mikael Genberg.  Foto: pressbild

Den ska vara stor som sex mjölkpaket under rymdtransporten. Som en ordinär friggebod på 10 kvadrat när den packats upp, vecklats ut och placerats på månen. Och observera: När, inte om.

Annons

Mikael Genberg är säker på sin sak. Den röda stugan på månen kommer att bli verklighet.

Han reser land och rike runt och berättar om sitt projekt och i helgen är han i Östersund. Här bodde hans farfars far, den berömde konstnären Anton Genberg.

– Han och jag är de enda konstnärerna i släkten, säger han.

Fast när farfars far ägnade hela livet åt att måla så gav Mikael upp efter ungefär tio år. Konstvärlden krympte och blev för trång och han började ifrågasätta dogmer som att ”konst ska vara konst och inget annat”.

– Det kan inte vara sant, tänkte jag. Man måste kunna vidga ramarna och göra konst med funktion, säger han och konstaterar att han utvecklats från en målande konstnär till en talande konstnär.

Och tala kan han. Med engagemang. Yviga handgester och en stadig blick ger eftertryck, samtidigt som han med en liten, knappt märkbar sänkning av det vänstra ögonbrynet emellanåt får en att undra om han inte ändå driver med en.

Och om hans karriär som målare var kantad av misslyckanden så har han som talare varit mycket framgångsrik. Han började med att prata omkull kommunpolitikerna i Västerås när han 1998 hade kläckt idén med en röd stuga i stadsparkens största ek. Stugan blev en succé både som konstverk och hotell. Samma sak med undervattenshotellet i Mälaren, som kom några år senare.

– Folk från hela världen kommer och vill bo i mina tvåbäddshotell. Jag har fått anställa en person som sköter verksamheten, säger han, och nämner i förbifarten ett tredje hotellprojekt som han har på gång:

– Utanför Zanzibars kust kommer vi att bygga en hel resort under vattnet. Och här är det väl frågan om att jag kommit på andra sidan den där gränsen mellan konst och näringsverksamhet som jag hittills balanserat på...

Men tillbaka till huset på månen. För den idén har han hittills lyckats frälsa såväl politiker, forskare och näringslivsfolk i Sverige som höga chefer inom den amerikanska rymdorganisationen Nasa.

– De håller på att bygga en ny farkost som ska provflygas 2011 och landa på månen 2012. Då kan vi vara med med vår röda stuga, säger Mikael Genberg.

Ett annat alternativ är att Sverige bygger en egen månlandare. Båda alternativen är både tekniskt möjliga och ekonomiskt rimliga, hävdar han.

– Bygger vi en egen månlandare går det löst på 500 miljoner kronor. Flyger vi med Nasa räcker det med 100 miljoner.

En spottstyver i förhållande till de stora företagens marknadsföringsbudgetar, menar han:

– Och där snurrar pengarna runt, runt, men vad ger de egentligen? Ingenting i jämförelse med det genomslag det här projektet skulle ge för dem som går med.

Invändningen att 100 miljoner skulle räcka till många doser aidsvaccin och mycket mat åt svältande har han fått förr och han har ett färdigt svar:

– Det är inte pengar som saknas för att komma till rätta med världens nöd och orättvisor. Det är vilja – och samarbete.

Och det är här han har tänkt av avkastningen av månhusprojektet – för i förlängningen kommer det att ge mycket mer än det kostar, hävdar han – ska användas.

– Vi bildar en stiftelse som bygger nätverk och får folk att gemensamt göra något som är större än de själva. Vi för samman folk från olika kunskapssfärer som tillsammans får finna nya lösningar på världens problem.

– Och kanske kan vi instifta ett stort pris. The House of the Moon Award, hur låter det?

Jo, det låter bra. Hela projektet låter bra när Mikael Genberg berättar om det.

Återstår att se om det blir. Och om det blir lika bra som det låter.

Mer läsning

Annons