Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moströms nya deckarsvit

I fjol släppte han sin åttonde bok, "Storsjöodjuret", om kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. Nu ger sig Jonas Moström i kast med en ny deckarserie.

Nathalie Svensson är ny huvudperson i deckarförfattaren och läkaren Jonas Moströms nya deckarserie. Den första boken "Himlen är alltid högre" släpps nu på torsdag. Han lämnar därmed, efter åtta böcker, sina tidigare gestalter kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen åt sitt öde i fiktionens Sundsvall. Den åttonde boken, "Storsjöodjuret", utspelade sig också till stora delar i Östersund.

– Jag har inte gjort slut med dem helt, men jag har tagit en paus ifrån dem, säger Jonas Moström, som själv växte upp i Bräcke.

# Varför bestämde du dig för att börja på en ny serie?

– Jag kände att de gamla karaktärerna hade stagnerat efter åtta böcker. Det var kul att prova på något nytt, nya karaktärer och en ny miljö. Det är en kvinna som är huvudperson den här gången, fortfarande en läkare men nu en psykiatriker som bor i Uppsala.

Den nya huvudpersonen är medlem i rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp. Hon kan därför tänkas åka ut på uppdrag till exempelvis Sundsvall eller Östersund i kommande böcker. Kanske dyker Axberg och Jensen upp där. Men den första boken utspelar sig i Stockholm och Uppsala.

Nathalie Svensson är nyskild och växlar mammalivet i Uppsala med ett annat liv i Stockholm. Efter en sen kväll på Café Opera vill skådespelaren Rickard Ekengård träffa henne på Karlaplan – men när hon kommer dit mördas han brutalt på samma sätt som hennes stora kärlek för tio år sedan.

– Det är baserat på ett verkligt, känt fall som jag inte vill avslöja vilket det är. Temat är maktmissbruk, säger Jonas Moström.

– Förklaringen till det som händer finns i hennes barndom så hon tvingas konfrontera sitt mörka förflutna.

Jonas Moström läste läkarlinjen i Uppsala och är väl förtrogen med staden, studentlivet och det sjukhus där Nathalie Svensson jobbar.

– Fast det är Sveriges fjärde största stad så känns det som en småstad.

Småstaden passar bra för deckaren, den är greppbar och det är lätt hänt att karaktärer springer på varandra på gatan.

– Sedan har jag mycket minnen därifrån som jag kan stoppa in i berättelsen, som till exempel en pokerkväll på Flustret.

Han kompletterar med Googles kartfunktion i skrivarbetet men säger:

– Känslan är det viktiga, att känna dofter och vindar, det kan man inte få via Google maps.