Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morrison tvivlade på sig själv

Annons


Brittiska singer-songwritern James Morrison slog igenom med ett brak som 21-åring. När det var dags att spela in album nummer två började han tvivla på sig själv.

-Inget blev som jag ville, det var hemskt, säger han.

Nu har han fyllt 24 år, släppt sin andra platta och är nybliven pappa. Två av låtarna på "Songs for you, truths for me" är tillägnade dottern Elise, som bara är en månad gammal. Låtarna skrev han när hon bara var en kula på mammas mage.

-Jag ville inte skriva om henne, så jag skrev till henne i stället. Rättare sagt jag skrev dem till magen. "Fix the world up" är till Elsie. Det är också "Love is hard" där jag försöker föreställa mig att jag pratar med någon som inte vet vad kärlek är, för att förklara att om kärlek hade varit lätt så hade den inte varit så bra, förklarar han.
Slet hårt

Morrison har fortsatt att skriva personliga texter, men det var svårare den här gången konstaterar han.

-Till debutplattan bara gjorde jag det, utan att tänka. Då framstod jag som en soulinspirerad singer-songwriter och hamnade lite i ett fack. Den här gången slet jag verkligen med att skriva på olika sätt; Stax-aktig soul, rock, underfundiga texter... Men inget blev som jag ville, det var riktigt hemskt.

James Morrison drog till USA för att jobba tillsammans med John Shanks, rockproducenten som bland annat jobbat med Melissa Etheridge. Han kom tillbaka efter tre veckor med arbete nära på dygnet runt, med bara en låt han ville använda - "Precious love", men med ny inspiration.

-Då började det flyta, säger han och lyser upp.
Kände pressen

Han slog igenom 2006 som 21-åring med debutalbumet "Undiscovered". Det blev flera hitsinglar och en Brit Award för bästa manliga artist. Skivan fick bra kritik, toppade den brittiska albumlistan och såldes i 2,3 miljoner exemplar. Morrison turnerade runt hela världen och säger själv:

-Det var mycket mer än jag hade väntat mig. Det är en stor dröm som jag aldrig vaknat upp från. Allt gick så snabbt att det bara var att hänga med. Men jag kände förstås pressen och de senaste två åren har lärt mig mycket om mig själv och vad jag klarar.

Mer läsning

Annons