Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morötter är goda men...

Blir den ekonomiska klyftan mellan egen försörjning och arbetslöshet tillräckligt stor kommer en arbetslös till slut att välja jobb. Utifrån den principen inledde regeringen Reinfeldt 2007 sitt stora reformarbete. Målet var minskat utanförskap och fler i jobb. Skatten på förvärvsinkomster sänktes kraftigt samtidigt som villkoren i a-kassan och sjukförsäkringen försämrades.

I dag kan det inte finnas många som ens skulle överväga att välja fortsatt arbetslöshet före ett jobberbjudande, det vore ekonomiskt vansinne. Ändå visar Arbetsförmedlingens statistik att 8,7 procent av den arbetsföra befolkningen står utan jobb. Särskilt dyster är trenden för de långtidsarbetslösa, enligt nya siffror som refereras i Ekot; sedan maktskiftet 2006 har antalet som varit arbetslösa längre än 2 år ökat från 28 000 till 68 000 personer.

Varför jobbar då inte fler, varför svarar inte fler arbetslösa på den borgerliga stimulanspolitiken? Den ekonomiska moroten är ju jättestor och jättegod! Naturligtvis för att det saknas arbetsgivare som vill anställa och för att de som söker anställning saknar rätt kvalifikationer.

I en yrvaken kommentar säger Centerns Annie Lööf att regeringen nu måste ”fokusera på jobb”. Lööf har dock mer rätt än vad man kan tro; regeringens jobbpolitik har nämligen inte fungerat som utlovat. Det borgerliga teoribygget kring arbetsmarknadens funktionssätt är ett raserat korthus.

Parallellt med regeringens skattesänkningar har tusentals platser försvunnit från den kommunala vuxenutbildningen och den yrkesinriktade arbetsmarknadsutbildningen.

Mellan 2007 och 2011 kostade jobbskatteavdragen statskassan 290 miljarder kronor. Precis som reformens namn antyder var syftet att öka sysselsättningsgraden, men den har tvärtom minskat.

Det skulle kunna vara ett av tidernas mest kostsamma politiska misslyckanden.