Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörkertalet stort kring olyckor inom lantbruk

Djurrelaterade arbetsskador dödar eller ger svåra personskador vid arbete med nötkreatur, hästar och grisar.

Men mörkertalet är stort, skadorna anmäls sällan.

Ernst Åslund, ombudsman på Kommunal Z, sitter med i Lantbrukets arbetsmiljökommitté, LAMK, ett nätverk som arbetar för en bättre arbetsmiljö utifrån helhetssyn på företaget med människan i centrum.

Han ska nu nominera ett jämtländskt lantbruksföretag till 2011 arbetsmiljöpris. Ett av kriterierna är just säker djurhantering.

– Olyckor är ett stort problem i branschen. I Jämtland har det hänt få olyckor men jag tror att mörkertalet är stort, säger han. Lantbrukarna anmäler inte arbetsskador, det är ingen mening eftersom det inte finns några försäkringar.

Men det har hänt en dödsolycka i Sverige under året, en person i Småland dödades vid en tjurhantering.

Arbetarna drabbas främst av klämskador och sparkar. Tjurhanteringen är också riskfylld men i dag är det få som har tjurarna lösa.

LRF samverkar med Kommunal för att försöka få till en bättre rapportering om skador som händer i jordbruken.

– Eftersom det ofta handlar om små arbetsplatser anser de inte att det är någon mening att anmäla och då sker heller ingen forskning som skulle kunna leda till en bättre arbetsmiljö, säger Ernst Åslund.

Trots att det finns 67 000 aktiva jordbruksföretag i landet är det endast sex procent av dem som också är arbetsgivare med anställda.

I Jämtlands län finns det cirka 100 jordbrukare som har kollektivavtal och därmed anställda. Av dessa är det runt 40-50 som kan komma i fråga att nomineras till det attraktiva arbetsmiljöpriset.