Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mörk film bevis i trafikrättegång

Christer Norberg vägrade betala böter och i dag togs hans fall upp i rätten. Frågan gäller om han borde ha lämnat företräde för en gångtrafikant.

– Jag blev framvinkad, hävdar Christer.

Upprinnelsen till rättegången är en händelse som inträffade en kväll i slutet av oktober. Christer Norberg var på väg hem till Orrviken och körde bil längs Strandgatan i Östersund. När han kom till korsningen vid infarten till Badhusparken så noterade han att en fotgängare skulle korsa vägen vid ett obevakat övergångsställe. Christer Norberg blinkade med helljuset för att få kontakt med den gående mannen och enligt honom vinkade den gående tillbaka och signalerade med en rörelse att Christer Norberg kunde passera.

Men färden varade inte länge. Strax innan Vallsundsbron blev Christer Norberg stoppad av två poliser i en civil polisbil. De hade följt honom från Strandgatan och dessutom filmat händelsen vid övergångsstället.

Åklagare Mikael Bäckström hävdade under dagens rättegång att Christer Norberg har brutit mot trafikförordningen eftersom han inte stannade för den gående personen. Som bevisning åberopade Mikael Bäckström filmsekvensen från händelsen. Enligt honom finns det inget i polisernas videoupptagning som styrker att Christer Norbergs version av händelsen stämmer.

Den åtalade Christer Norberg uttryckte en helt annan åsikt inför rätten.

– Fotgängaren hade händerna i rockfickorna och visade med rocken att jag kunde köra. Han tittade hela tiden på mig, säger han.

Den filmsekvens som visades under rättegången var mycket mörk vilket gjorde det svårt att uppfatta hur gångtrafikanten agerade vid sidan av vägen. Sekvensen fick visas gång på gång innan domaren var nöjd.

Skulle Christer Norberg dömas för att han inte lämnat företräde så handlar det om en trafikbot på 3 000 kronor. Tingsrätten kommer att lämna sin dom i ärendet på måndag.