Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morden blev inte vändpunkten

Dådet var så avskyvärt att jag faktiskt trodde att det skulle bli en vändpunkt för debatten. 69 döda socialdemokratiska ungdomar, åtta döda i regeringskvarteren.

I Norge var uppslutningen imponerande kring budskapet: detta ska aldrig få hända igen. Statsminister Jens Stoltenberg (S) hyllades för sin insats efter morden och för talet om attacken mot demokratin. Men hans strategi i denna sak bar inte på längre sikt.

Den regerande Socialdemokratin vågade helt enkelt inte riskera att framstå som de som partipolitiserade dådet genom att påpeka det självklara, att det faktiskt handlade om en attack mot arbetarrörelsen.

I Sverige tog borgerligheten direkt fasta på detta. Morden beskrevs som en attack på demokratin i allmänhet. Statsminister Reinfeldt (M) lyckades skriva en hel debattartikel utan att ens nämna att det var norska Socialdemokrater som mördats.

Med facit i hand var detta väldigt olyckligt. För mördarens drivkraft var en fascistisk övertygelse kombinerad med ett islamofobiskt budskap. Det var det budskap som redan då hade burit Sverigedemokraterna in i den svenska riksdagen,

I Norge har resultatet blivit ännu värre. Där regerar nu den norska högern tillsammans med Fremskrittspartiet. Frp är inte alls samma sak som SD, säger man där. Men också borgerliga kommentatorer i Norge, i mitt fall har jag pratat med folk på Adresseavisen i Trondheim, håller med om att Frp använt islamofobisk retorik för att vinna röster.

Fast någon större upprördhet gick inte att spåra.

Jag är upprörd. Och det gläder mig att det norska Arbeiderpartiets partisekreterare Raymond Johansen, nu säger ifrån. Så här citeras Johansen i måndagens SvD:

Breivik var en fascist som hatade Arbeiderpartiet och partiets ledare. Själv fanns jag med bland tio i topp på hans dödslista. Han åkte ut till Utøya för att döda ungdomen och halshugga AUF-ledaren Eskil Pedersen, säger Johansen.

Det är bra att det sägs, och det är säkert lättare att säga när man vet att talet om ett angrepp på ”demokratin”, misslyckats, samtidigt som man i Jonas Gahr Støre fått en ny partiledare. Glöm aldrig Utøya.