Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mördade kristna, en icke-nyhet

Idag är det värnlösa barns dag. Kristna kan räknas till de värnlösa. I 130 länder förföljs och trakasseras kristna. I stater som Kina, Nordkorea och Vietnam förföljs de kristna av den kommunistiska regimen. Mest skrämmande är utvecklingen i muslimska stater som Egypten, Nigeria, Syrien, Sudan.

Årets balansräkning över mördade kristna ligger kring 100 000 människor. Globalt sett dödas en kristen broder eller syster var femte minut. De dör inte som kristna soldater eller som offer för rånmord utan för sin tros skull. Det betyder tolv människoliv i timmen. Eller 287 slocknade liv per dag. Varje dag, 365 dagar om året. Värst är situationen i Mellanöstern, de kristnas urhem. Alla dessa mord och förföljelser är i det postreligiösa Sverige underrapporterade händelser, icke-nyheter.

I länder som Syrien och Egypten mördas, våldtas, kidnappas och förföljs kristna i en tidigare aldrig skådad omfattning. Den arabiska våren har för de kristna förvandlats till dödens höst. I Sverige gäller ändå mantrat: visa tolerans, arbeta bort din fördomsfullhet, bekämpa islamofobi. Varför törs så få vettiga människor protestera mot sakernas tillstånd? Lennart Berntson vågar i senaste numret av tidskriften Axess ta bladet från munnen: begreppet islamofobi har blivit ett instrument för att brännmärka dem som försvarar den västliga demokratin och samhällsformen mot islamistiska angrepp.

För hundra år sedan var 20 procent av befolkningen i Mellanöstern kristna, idag bara 5 procent. Och nu går det fort. I Syriens tredje största stad Homs fanns för bara några år sedan 80 000 kristna, i oktober i fjol lär de sista kristna ha mördats eller flytt. Kristna och judar drivs systematiskt från sitt urhem, kristna flyr till Europa och USA, judar till Israel. De som stannar kvar i Egypten tvingas betala en straffskatt, jizya, som införts av Brödraskapet och som drabbar alla icke-muslimer. Över etthundra kyrkor och kloster har bränts ner i Egypten.

Antalet kristna som byter religion till islam är så få att det knappt är mätbart. Däremot väljer hundratusentals muslimer varje år att bli kristna men tvingas ofta utöva sin nya religion i hemlighet. Att konvertera från islam till kristendom är förenat med dödsstraff i Iran, Saudiarabien, Afghanistan, Sudan och Jemen.

De kristna i Mellanöstern hade bättre skydd under diktatorerna. Ändå finns ingen anledning att längta tillbaka till den tiden. Men omvärlden måste reagera när kristna drabbas värst av religiös förföljelse, när kyrkor plundras, bränns ner och sprängs sönder.

Civilkuraget i det offentliga samtalet måste höjas. Vi måste i den allmänna debatten våga diskutera varför kristna förföljs i muslimska länder medan vi sällan hör talas om muslimer som diskrimineras i kristna, demokratiska länder. Vi måste våga diskutera att av vår tids religiösa kulturer har den islamska minst antalet demokratier, egentligen bara Turkiet. Vi måste påminna om, att efter krigen i Rwanda och Jugoslavien tillkom R2P (Responsibility to Protect) det vill säga Skyldighet att skydda. Det innebär att världssamfundet, genom FN, har en skyldighet att skydda befolkningar mot folkmord, krigsförbrytelser, etnisk rensning och brott mot mänskligheten.

Något undantag för kristna finns mig veterligt inte.