Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mor och son häktade för grova bedrägerier

Flera äldre personer har lånat ut pengar till en kvinna och hennes 37-årige son som sitter häktade misstänkta för grova bedrägerier av pengarna.

Utredningshögarna växer hos polisen sedan alltfler uppgifter framkommit om hur kvinnan och hennes 37-årige son agerat i samband med att de gjort hembesök i en liten by i länets södra delar.

De har gett intryck av att behöva låna pengar men nu är båda häktade misstänkta för grovt bedrägeri och flera poliser jobbar med fallet för att klara ut omfattningen.

Klart är att de misstänkta pratat till sig den ena tusenlappen efter den andra i samband med hembesöken och det rör sig om betydande belopp. Men någon samlad summa går inte att få grepp om i det här skedet av den pågående polisutredningen.

– Misstankarna handlar om att de lurat folk att betala in pengar, säger Per Thelin, förundersökningsledare hos polisen.

Bedrägeriutredningen har vuxit till ett 50-tal polisanmälningar med olika målsäganden som undrar var pengarna tagit vägen.

Det ena har lett till det andra när polisen hört sig för i stugorna.

– I anmälningarna har framkommit att målsägandena förmåtts att överföra medel till de misstänkta personerna, säger Per Thelin.

– Överföringarna har motiverats genom ett vilseledande som består i att hjälpa de misstänkta med ett ekonomiskt trångmål, med löfte om snabb återbetalning.

Är det en eller två av de misstänkta som varit i farten?

– Det här är kopplat till båda två och det är olika åldrar bakom polisanmälningarna men företrädesvis handlar det om äldre personer, säger Per Thelin.

Enligt uppgift kom polisen in i bilden när bekanta till en äldre kvinnlig släkting till de två häktade fick klart för sig att hennes telefon stängts av, på grund av obetald telefonräkning. Att kvinnan inte skulle ha råd att betala sin telefon var otänkbart och sågs som ett tecken på att något hänt henne.

Enligt vad LT erfar finns ett spår i utredningen som handlar om stora belopp knutet till den äldre kvinnan och där polisen också tittar närmare på om de misstänkta tillgodgjort sig pengar från skogsavverkningar.

37-åringen är tidigare dömd till ett långt fängelsestraff för omfattande bedrägerier där flera personer överförde stora summor till honom, i tron att de gjorde bra placeringar i en bank han utgav sig för att företräda. Men banken var ett rent påhitt och mycket av pengarna den gången försvann till spel. Ett kontonummer för kunder gick direkt till en spelbutik där 37-åringen var en återkommande besökare.

37-åringens betalningsförmåga kan ifrågasättas och vad löften om "snabb återbetalning" är värda den här gången återstår att se.

Enligt kronofogden har han samlat på sig drygt 2,8 miljoner i obetalda skulder till sju enskilda personer. Skuldsaldot hänger till största delen ihop med beslut i domstol, i samband med tidigare bedrägerier.

Hur ställer han sig till misstankarna?

– Vi kan säga att han förnekar brott, det är vad jag kan säga i det här skedet. Utredningen fortsätter, säger advokat Jan-Åke Nyström som utsetts till försvarare för 37-åringen.

Advokat Linda Arnqvist är utsedd till försvarare för 37-åringens mamma.

Vilken inställning har hon till misstankarna?

– Jag har pratat med min klient och mitt svar är att hon har inga kommentarer att lämna i dagsläget, säger advokat Linda Arnqvist.

Häktningsbeslutet av mamman har överklagats till Högsta domstolen som inte meddelat något prövningstillstånd.