Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Montörer utsatta för farligt damm

Arbetet stoppades när det upptäcktes att den nyinköpta generatorn innehöll det farliga materialet asbest. Detta trots att den ryska tillverkaren sagt att det inte fanns asbest i den. 17 personer utsattes för det farliga dammet.

Annons

Fortum skulle renovera två av sina kraftverk, Parteboda i Västernorrland och Gammelänge i Ragunda kommun. Delarna som skulle bytas var generatorerna, de stora maskiner som alstrar elenergi när turbinen roterar.

Gammelänge fick sin nya generator som togs i drift i mitten av mars förra året.

När en generator även levererades till Parteboda från samma tillverkare uppstod misstankar om att den innehöll det förbjudna materialet asbest. Ett material som är förbjudet i Sverige sedan 1982 och i hela EU sedan 2005.

Enligt Fortum var det 17 personer som exponerades för asbestdamm under arbetet med generatorn i Gammelänge. Djupare in i maskinen fanns nämligen ännu mer av det giftiga ämnet som blottlades under renoveringen. Detta trots att den ryska tillverkaren meddelat att det inte skulle finnas mer av den hälsovådliga mineralen i generatorn.

De flesta av de som utsatts för dammet var underentreprenörer som utförde arbete på anläggningen.

– Vem ska ta ansvaret för de visstidsanställda som arbetat med asbesten när eventuella skador visar sig om kanske 10 år? säger Sven Höckert, som är ombudsman hos Svenska elektrikerförbundet i region Jämtland Härjedalen.

– Vi har ställt krav att Fortum ska garantera dessa individer hälsoundersökningar efter att det gått en period av tid sedan exponeringen, säger Sven Höckert.

Upprepad eller stor exponering för asbestdamm kan leda till lungskador.

– Fortum har ett solklart ansvar för arbetsmiljön, säger Jens Bjöörn som är kommunikationschef kraftproduktion hos Fortum. Vi har erbjudit alla som utsatts möjlighet till hälsoundersökningar.

Fortum stoppade själva arbetet och strax därefter lade även skyddsombudet ett stopp för fortsatt arbete på anläggningen.

Den ekonomiska skadan för Fortum är oklar och beror på hur långt stoppet blir.

– Vi vet inte exakt hur mycket detta kommer att kosta oss i slutändan, säger Jens Bjöörn. Det beror bland annat på hur lång tid det tar innan vi kan vara uppe i full produktion igen. Det är dock ingen tvekan om att detta är dyrt. Hur dyrt det blir återstår att se men det handlar helt klart om miljonbelopp, säger Jens Bjöörn.

De två generatorer som nu saneras är de enda från den ryska tillverkaren Rusprom som Fortum har i sina kraftverk.

Nu är tillträdesstoppet hävt, sanering av generatorn och utrymmet där den finns pågår.

Tillverkaren Rusprom har också meddelat Fortum att man förbjudit användningen av asbest i sina produkter.