Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mönstret som gick i arv

Mönstret Unikko har blivit medelålders, men uppför sig fortfarande som en ungdom och kommer ständigt i nya skepnader.

Mönstret Unikko har blivit medelålders, men uppför sig fortfarande som en ungdom och kommer ständigt i nya skepnader.
– Unikko är ett sprudlande, djärvt, flott, fristående och energiskt mönster och jag tror att just det tilltalar människor, säger Kristina Isola, dotter till mönstrets skapare Maija Isola.
 
Mönstret pryder idag ett mycket stort antal produkter; gummistövlar, muggar, musmattor, haklappar, nappflaskor, kuddar, tavlor, väskor, vykort, plåtburkar, förkläden, duschdraperier, handukar och… ja, uppräkningen kan pågå i det oändliga.
– Unikko blev superpopulärt direkt efter lanseringen I mitten av 60-talet. Det visades upp i designmagasin både i Europa och USA. Maija hann också se den nya vågen av popularitet i början av 2000-talet, berättar Kristina Isola.

Hela varumärket Marimekko associeras ofta till det storblommiga mönstret Unikko som finns i mängder av färgkombinationer. Mönstret förlöstes 1964. Samma år började Kristina arbeta för Marimekko, och fram till 1987, då Maija lämnade företaget, arbetade mor och dotter tillsammans.
– Det känns helt naturligt att följa I mammas fotspår. Jag lärde mig, och jobbade tillsammans med min mamma mellan under så många år.

Trots att Maija varit död i nära ett decennium lever och utvecklas hennes design ännu idag, inte minst genom dottern som hjälpt sin mamma, även efter hennes död. Vid sidan av att formge egna tygmönster, arbetar Kristina Isola fortfarande med att ta fram nya färgkombinationer och omarbetningar av Maija Isolas mönster.
– Människor har inte bara blandat ihop oss utan även trott att vi är en och samma person. Ibland kallar människor mig för Maija istället för Kristina. Våra röster är även extremt lika och när vi var yngre trodde folk ofta att vi var systrar. I jobbrelaterade sammanhang har vi sällan sammanblandats. Vi är delvis samma och delvis olika, förklarar Kristina Isola.

Maija Isola designade sitt första tyg för Marimekko 1949 och jobbade sedan på företaget i hela 38 år.
Många mönster blev det under åren, men det mest kända är ändå Unikko.

– Unikko är perfekt på sitt eget sätt, säger Kristina Isola.