Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica Zetterlund – alltid i våra hjärtan

/
  • Maria Kvist vid pianot gav tillsammans med Lina Bergvall  och Linus Kåse en ärlig och chosefri hommage till Nordens  i särklass bästa jazzsångerska – Monica Zetterlund.Foto: Lars-Eje LYrefelt

”Zetterlund i våra hjärtan” kallar trion Maria Kvist, Lina Bergvall och Linus Kåse ett hyllningsprogram till jazzsångerskan Monica Zetterlund, som efter en serie kvällar på Mosebacke i Stockholm nu också nått Jämtland på en miniturné. I förrgår kväll gavs föreställningen på Stocke Titt för en förtjust publik.

Annons

Att göra ett program baserat på Monica Zetterlunds allra mest kända låtar är förstås både tacksamt och dristigt. Tacksamt därför att det är ett högkvalitativt låtmaterial både vad gäller text och musik, dristigt därför att det egentligen bara var Monica Zetterlund själv som kunde göra låtarna full rättvisa och som satt sin alldeles oefterlikneliga prägel på dem.

Men Maria Kvist och Lina Bergvall är oförvägna nog att ge sig an uppgiften, i solon och duetter, ackompanjerade av Maria Kvist själv på piano och Linus Kåse på sopran- och altsax, den senare mer interfolierande i texten än han spelar melodin. Överraskande enkelt, men det funkar.

Monica Zetterlund var Nordens i särklass bästa jazzsångerska och snart fem år efter hennes död kan fortfarande ingen göra henne den rangen stridig. Hon hade en alldeles speciell magi. Hon gav både text och musik en personlig ton och frasering. Och hon var faktiskt den första sångerska, som vågade och kunde sjunga jazz på svenska. Maria Kvist och Lina Bergvall försöker inte på något vis imitera sin förebild, de gör sina tolkningar rakt på och chosefritt.

Hasseåtage, Povel Ramel, Olle Adolphson, Beppe Wolgers, Bill Evans – Monica Zetterlund samarbetade med de bästa och resultatet blev lysande. Det blev jazz på svenska, som ingen trodde var möjligt, när hon sjöng Vad blev ni av?, Bedårande sommarvals, Att angöra en brygga och Sakta vi gå genom stan.

Trion Maria Kvist, Lina Bergvall  och Linus Kåse gör sin ärliga hommage till den oförlikneliga Monica Zetterlund – för alltid i våra hjärtan.

Mer läsning

Annons