Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moneybrother söker nya vägar

/
  • Nya medlemmar och ett nytt sound Det är tydligt att Anders Wendin står vid ett vägskäl i sin karriär.  Foto: Scanpix

Anders Wendin är trött på machostämpeln à la Bruce Springsteen. På det femte fullängdsalbumet ”Real control” bultar ett souligt punkhjärta.

Annons

Till Östersund kommer Moneybrother med en nyförälskad syn på musiken och två nya bandmedlemmar. De trogna följeslagarna saxofonisten Gustav Bendt och gitarristen Patrik Andersson är utbytta mot gitarristerna Johan Brändström från Randy och Vigilante Carlstroem från Hives.

Senaste skivan ”Real control” beskrivs som punkigare, souligare och har tre producenter. Hur tänkte du i ditt musikskapande den här gången?

– Det var viktigt att skivan inte skulle bli slentrian, utan utstråla en lekfullhet och en lust att skapa musik. Tre producenter kunde göra skivan mer intensiv i stället för att jag skulle sitta instängd med en snubbe och tjata fram och tillbaka.

Blev den som du tänkt dig?

– Ja, jag tycker det. Det blev en lite mer osnygg, spretig skiva som passar mig. Och en vändpunkt.

Du har sagt att du föredrar att göra höstkonserter framför festivalspelningar under sommaren. Varför?

– För det första låter det bättre när man spelar inomhus. Men sen känner jag nog att nyanserna går bort när man spelar för en stor publik. Då är det hoppandet och studsandet som avgör om det är bra eller inte. På en mindre spelning kommer inte lika mycket folk som på Stortorget, men alla är där för att se mig, vilket innebär att jag kan vara mer specifik.

Sveriges första gröna turné har din turné kallats. Vad innebär det?

– Förslaget kom från bokningsbolaget, jag brinner inte mer än någon annan för miljön. Det innebär att vi bor på miljöcertifierade hotell och i stället för att flyga åker vi miljöbilar mellan konserterna. Dessutom vill vi att arrangörerna väljer ekologiska produkter på hotellrummet.

Och så säljer du din egen tomatsoppa ”Moneybrother & Max’s real kitchen tomato soup”. Är det bara en kul grej eller är det mest en markering om att en artist inte kan leva på sin musik?

– Nja, det är mest en vinkning till media där jag allt som ofta kallas ”bredbent”. Soppan är ett sätt att tala om att Moneybrother är mer än grabbar, bira och fotboll. Fast om jag ska vara ärlig så är jag faktiskt jättedålig i köket.

Fotnot: Moneybrother spelar i Östersund i morgon, lördag.

Mer läsning

Annons