Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Monarkin på väg bort

Sveriges media räknar nu in årets största händelse: Kronprinsessan Victorias bröllop.

Annons

Media har bevakat evangemanget med dräglande käftar i snart ett år, de vill ju inte missa händelsen som skall lyfta upp Sveriges monarki.

Men, vad är det då man läser i tidningarna? Stödet för monarkin minskar. Underligt? Inte alls, om man väljer att se på sitationen med allmänna ögon.

Media har ju givit bröllopet så mycket uppmärksamhet, och de rojalistiska (eller helt enkelt de giriga) företagen har ju redan gått ut med massor av objekt för att marknadsföra bröllopet: tallrikar, muggar, dukar, klockor, till och med limiterade mynt med det blivande kungaparets ansikten på.

Faktum är, att detta har övergått från en överdriven kändisnyhet till en mindre personkult. I fattiga länder utan mycket hopp skulle detta säkert ha funkat.

Men, Sverige är ett väldigt välmående land som faktiskt kan klara sig utmärkt utan monarkin, vilket många fler faktiskt börjar inse i och med bröllopet. Det svenska folket går inte på sådant här trams.

Sanningen är det, att det som kommer att ha någon effekt på Sverige senare i år är valet till riksdagen, då antingen Alliansen kommer fortsätta öka klassklyftorna eller vänstern befriar landet från borgerligt styre. Ett kungabröllop eller två kommer inte att göra någon som helst skillnad.

Detta är ett tecken på att vår monarki kanske inte kommer att leva kvar länge till, och att folket inte nappar på personkulten som media byggt upp är ett gott tecken på att den inte förlorat förståndet.

Tito

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel