Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mona Sahlin osynlig i RUT-debatten

Trots kristider ser vi en grupp entreprenörer som lyckas särskilt väl. Det är de som erbjuder hushållsnära tjänster. Intresset för dessa växer för var dag och nu köpes dessa för nästan 200 miljoner kronor i månaden.

Siffror från Almega visar att hemservicebranschen i dag sysselsätter omkring 11 000 människor. Det är tack vare skatteavdraget. På kort tid har en ny vit marknad skapats. Branschen för hushållsnära tjänster erbjuder idag jobb till grupper som tidigare har haft det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Och där många kommer direkt från arbetslöshet. Det är en fantastisk utveckling som vi i Centerpartiet vill främja ännu mer. Vi vill göra de hushållsnära tjänsterna och ROT- avdragen permanenta så att branschen kan utvecklas och känna tilltro inför framtiden. Vi vill även utöka de hushållsnära tjänsterna till att omfatta IT-tjänster i hemmet.

Vänsteroppositionen å sin sida vill avskaffa avdraget. Vad sänder det för budskap till företagarna i branschen? Att du får gärna driva din verksamhet i dag, men imorgon får du syssla med något annat.

Socialdemokraternas hållning när det gäller skattereduktionen för hushållsnära tjänster är både otydlig och obegriplig. Trots att röster höjts inom partiet för att behålla avdraget har Sahlin och Wetterstrand/Eriksson valt att lyssna mer på Ohly än på sina egna. Mona Sahlin har dessutom varit helt osynlig, hon har inte tagit debatten. Inte förklarat för väljarna varför hon vill att 11 000 människor som jobbar inom denna bransch ska förlora jobbet om vänsteroppositionen vinner valet i höst.

Socialdemokraterna menar att staten inte bör gynna en vad de kallar snäv bransch såsom den för hushållsnära tjänster. Att tjänstesektorns liksom andra sektorer ska bära sig egen kostnad. I ljuset av detta måste det vara svårt för vänstern att motivera hur man tidigare ville pumpa in miljarder av skattebetalarnas pengar i SAAB, ett bilföretag som inte har gått med vinst på över tio år. Att staten ska gå in som ägare i ett bilföretag och sälja bilar som ingen vill köpa måste väl om något anses som snävt.  

I dagens samhälle spelar tjänstesektorn en allt större roll samtidigt som industrin krymper allt mer. Socialdemokratin visar på tendenser att de får allt svårare att finna sin riktning i dagens ekonomi. Hemservicebranschen är en snabbväxande del av tjänstesektorn som de nu vill försvåra för. Är ett jobb inom industrin mer värt för Socialdemokraterna är ett jobb inom tjänstesektorn?

Vänsteroppositionen ger sken av att de gör skillnad på jobb och jobb. Där man å ena sidan vill fortsätta gynna byggarbetarnas ROT-tjänster, men å andra sidan skrota hemservicens RUT-tjänster. Varför gör de skillnad på att byta en fönsterkarm mot att putsa ett fönster?

Kanske är vänsteroppositionens motvilja mot de hushållsnära tjänsterna ett försök att dölja det faktum att regeringen genom satsningar på avdrag för hushållsnära tjänster lyckats med det som socialdemokraternas politik misslyckats med, nämligen att skapa jobb i en bransch på framväxt. Tack vare avdraget för hushållsnära tjänster ges tusentals familjer mer tid över i vardagen.

Marianne Larm-Svensson, Eva Hellstrand, Carina Zetterström

Centerpartister i länet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel