Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modiga hjälper de mest utsatta

Annons

Farsoter kan vara både bildliga och bokstavliga. Jag brukar inte minst beskriva nationalismen som en farsot. Men den här gången tänkte jag mest diskutera bokstavliga farsoter.

En del bidrar vi människor till själva. Sålunda är vi på väg att fuska bort en av läkarvetenskapens viktigaste landvinningar – antibiotikan, som har räddat otaliga liv sen skotten Alexander Fleming 1928 upptäckte penicillinet.

De resistenta bakterier som vi börjar få för mycket av också här i landet är nog så otäcka. En faktor här är tydligen överdriven användning av antibiotika. Allt har ett pris, också överdriven användning av mediciner.

I Väst­afrika härjar nu ebolaviruset som orsakar blödarfeber – och väldigt ofta döden. I det nu pågående utbrottet har nära 700 människor, dött, plus ett par amerikanska läkare.

Nu rapporteras att också 39-årige läkaren Sheik Umar Kahn som beskrivs som den som lett kampen mot Ebolautbrottet och vårdat hundra ebolapatienter, själv dött i sjukdomen.

Det är lite som när man läser om digerdöden, det man tror var en pestsjukdom som nådde Sverige vid 1300-talets mitt och som då dödade en tredjedel av befolkningen. Då drabbades inte minst munkarna och prästerskapet, för det var de som stod för det lilla sjukdomskunnande som då fanns. De beskrivna symptomen från den tiden liknar för en lekman det vi hör talas om när det gäller ebola.

Jag kan inte låta bli att fundera lite över vilka resurser som nu läggs på att finna ett botemedel mot detta förfärliga virus.

I vår allt annat än fullkomliga värld är väl risken att en sjukdom som ”bara” drabbar Afrika inte får tillräckliga resurser för att ta fram botemedel. I en värld där läkemedelsbolagen är privata och vinstmaximerande är ett snabbt samhälleligt ingripande nödvändigt på global nivå.

Den brittiska regeringen har reagerat. Men vad man tänker göra framgår inte av TT:s rapportering.

Man slår fast att ebola som ännu inte drabbat några britter, är ett hot mot Storbritannien. Det är nog bra. I varje fall om det innebär att man satsar resurser mot sjukdomen.

EU satsar ytterligare pengar för att hjälpa redan smittade och förhindra att sjukdomen sprider sig från de områden där den finns i dag. Totalt handlar det om 36 miljoner från EU. Hur långt räcker det? Inte vet jag.

Jag kan i alla fall inte låta bli att känna beundran för läkare och annan sjukvårdspersonal som riskerar sina liv i mänsklighetens tjänst. Dit räknar jag även den norske läkaren Mads Gilbert som än en gång är i Gaza för att hjälpa till i kampen mot en annan farsot. Nationalismens. Mot Israels bomber står han sig slätt. Men några kan han rädda med risk för eget liv. Det är stort!

Det senaste utbrottet av ebola har redan dödat nära 700 människor. Flera läkare har också satt livet till. På bilden en klinik i Sierra Leones huvud Freetown som stängts sen också läkaren insjuknat i ebola.