Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Modig miljöpolitik ska stärka länet

Miljöparitet vill göra Jämtlands län till ett pilotprojekt för grön region i Europa. Det betyder att de ska hitta nya moderna lösningar som ska skapa jobb.

– Det handlar om en modig miljöpolitik och en offensiv välfärdspolitik, säger Anna Hildebrand (MP). Och nysvenskarna ska se länet som ett självklart ställe att bo på.

Miljöpartiet gjorde ett framgångsrikt EU-val och nu hoppas Anna Hildebrand att framgångarna ska spilla över även regionalt. Redan förra valet ökade de från tre till fyra mandat i landstingsfullmäktige.

– Vi som parti har helt enkelt lyckats beskriva att vi måste ta hänsyn till miljön och hälsan. Och att det i sig skapar nya jobb, säger hon.

Anna Hildebrand tror att många sett det som ett hot när de sagt att de vill ställa om samhällsutvecklingen, men i dag är allt fler positiva.

Efter er stämma slår ni fast att feminismen är den viktigaste frågan. Varför har inte det genomsyrat er politik sedan tidigare?

– Visst har det genomsyrat politiken, men vi har inte satt feminismen som rubrik, säger hon. Vi har pratat om jämställdhet, mångfald och allas lika rättigheter. Det kanske är lättare för människor att förstå när man pratar om feminism.

Nu kandiderar du till ordförande i den nya regionstyrelsen. Hur skulle väljarna märka om MP fick större inflytande?

– Vi skulle ta tag i hälsofrågorna, vi måste förhindra att människor blir sjuka. Vi skulle alltså satsa på hälsoarbetet.

Det är inget nytt. Anna Hildebrand har jobbat stenhårt med hälsoarbetet under den gångna mandatperioden också. Men hon tycker ändå inte att det hänt något.

– Ekonomin har inte gett något utrymme till satsningar. Har vi satsat pengar är det inom psykiatrin eller folkhälsocentrum, men det är inte tillräckligt.

Men det är en satsning fullt ut på hållbar utveckling som skulle vara framgångsfaktorn för länet.

– Bland annat handlar det om att utöka den ekologiska livsmedelsproduktionen, livskraftiga jordbruk med bra betesmarker för att främja mångfald och öppna landskap,

– Vi har all möjlighet i världen att utveckla nya tekniker, alltså jobba med innovationer. Länet borde få vara en exempelregion för att locka hit företagare och forskare. Alla perspektiv ska då tas in som de sociala, ekonomiska och miljömässiga.

Hon pratar om målskrivningar som finns i länet men att något också måste göras för att målen ska nås. Då måste de sätta ner foten och se vad som faktiskt behövs göras nu.

Hur ska folk lockas att flytta till länet då?

– Vi måste satsa på det som är positivt och ta bort det som är destruktivt. Mer kultur, kunskap, hälsa och livsmedelsproduktion ger fler människor.

– I länet finns en livspuls som alla mår bra av, det finns bra mötesplatser.

I länet är alla partier överens om att det behövs bättre infrastruktur. En levande landsbygd är också en överlevnadsfråga.

– Då måste vi satsa på de gröna näringarna. Vi måste förädla skogsråvaran och matlänet Jämtland. Upplevelseindustrin är också viktig.

Hon säger att länet måste satsa på turism, men det måste finnas ett innehåll. Det är alltså inte antalet bäddar som är framgången utan att det faktiskt finns en reseanledning.

– Tystnaden kan vara en framgångsfaktor, vi måste våga bygga på det som är unikt i Jämtland.

Ni lämnade samarbetet med V och S i landstinget då de inte gick med på att höja skatten, därefter underkände ni den långsiktiga ekonomiplanen. Varför blev det så här?

– S och V ville inte höja skatten ett valår, så krasst var det. Oavsett parti säger alla att det är en underfinansiering. Vi måste höja skatten för att ha råd att ta hand om människor som vill ändra sina livsvanor.

2015 kommer det fria vårdvalet som innebär att alla kan söka vård vart de vill i landet, då är prioriteringslistorna från landstinget värdelösa.

Det är en av anledningarna till att MP underkänt planen, för den frågan finns inte ens med.

– Vi måste lösa de stora utmaningarna som vi har i Jämtland och göra det attraktivt. Det är en jättemöjlighet för små företag att jobba med innovationer för att klara distanslösningar när det gäller vår hälsa.

– Det jag utläser ur den långsiktiga ekonomiplanen är att vi ska väja för olika utmaningar i stället för att själv ta initiativet.

Norrlandstingen har enats om att satsa på glesbygdsmedicin men det inte räcker med pärmar och papper för att få till det, menar Anna Hildebrand.

M har sträckt ut handen och hälsat er välkomna till Alliansen efter valet. Christer Siwertsson har även öppnat dörren för en skattehöjning?

– Att höja skatten säger inte med automatik att det blir bättre politik, det handlar om innehållet. Jag vill inte välja sida i dag.