Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaternas kris ett tecken i tiden

Det kan inte vara kul att vara partistrateg i Sveriges största regeringsbärande parti efter EU-valet. Ynka 13,6 procent av rösterna lyckades Moderaterna skrapa ihop. Krisen Moderaterna genomgår är lika plågsamt rolig att följa som amerikansk skäms-tv.

Reinfeldt verkar inte förstå varför väljarna sviker. Under måndagen lämnade han en sammanbiten kommentar där han pratade om "partierna till vänster om socialdemokratin". Han varnade för att populistiska och "extrema" idéer om jämställdhet och miljöfrågor är ett hot mot kapitalismen.

Vi har alltså fått in rasister och nazister i våra parlament, men Reinfeldt varnar för feministerna och miljökämparna. Om inte det är det yttersta tecknet på vad misslyckandet beror på så vet jag inte vad. Det är inte svårt att se varför Moderaterna misslyckas så totalt. De är helt enkelt inte i takt med tiden.

Att Feministiskt initativ kniper en plats i EU-parlamentet talar sitt tydliga språk: Svenskarna vill se mer jämställdhet. Vad gjorde Moderaterna för jämställdheten? De toppade listan med en äldre vit man, Gunnar Hökmark, som dessutom vägrat rösta för ett förslag som skulle värna aborträtten och HBTQ-personers rättigheter. De skickar ut tre äldre vita män, Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Carl Bildt, på turné genom Sverige veckan innan valet. Trots att de har kvinnliga företrädare. Moderaternas mest framträdande kvinnliga kandidat till EU, Anna Maria Corazza Bildt, blir den sista droppen när hon erkänner att vänsterfeminister får henne att se rött. Inga jämställdhetspoäng till Moderaterna, med andra ord.

Miljöfrågan visade sig bli betydelsefull i EU-valet. Miljöpartiets enorma uppgång kan visserligen tolkas som ett misslyckande från socialdemokratin att på allvar ta tag i miljöfrågan, men även Moderaterna har säkert tappat en hel del väljare till Miljöpartiet. Hökmark och resten av gänget har konsekvent röstat emot progressiva miljöförslag. Och väljarna är inte dumma.

I tisdags kom SCB:s stora partisympatiundersökning inför riksdagsvalet. Moderaterna backar ordentligt även här, de rödgröna får egen majoritet och Socialdemokraterna är ensamt nästan lika stora som hela Alliansen. Det ser mörkt ut för Reinfeldt. Det är nästan så man tycker lite synd om honom. Nästan.