Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna: VV måste tas på fullaste allvar

För Moderaterna i Åre kommun började det väldigt bra, men sedan ramlade Västjämtlands Väls siffror in och chockade alla. Styret i kommunen är nu en helt öppen fråga.

– Vi gör ingenting förrän onsdag när vi fått alla röster, säger Moderatledaren Lars Mämpel.

Moderaterna var det parti i Åre som visade de gladaste minerna tidigt på valkvällen. Men det räckte inte hela kvällen ut. Lars Mämpel medger att han och partikamraterna aldrig i sin vildaste fantasi hade trott att Västjämtlands Väl skulle ta sex mandat.

– Att de skulle gå fram det hade jag trott, tre mandat trodde jag faktiskt de skulle plocka, men inte att de skulle gå fram så här våldsamt på en enda fråga egentligen – det är ändå en enda huvudfråga som ligger i botten. Skolfrågan, som dessutom alla är överens om att det blev väldigt bra i slutändan.

•Men måste ni ändå inte ta Västjämtlands Väl lite mer på allvar nu?

– Absolut måste vi det. Visst, det tror jag det. Sex mandat, det är bara ett mindre än, vi har sju mandat. De måste tas på fullaste allvar, säger Mämpel.

Vad det säger om maktfördelningen i kommunen den kommande mandatperioden vill han i nuläget inte alls säga något om. Utom att det är öppet, ingen vet vem som kommer att styra Åre kommun framöver.

– Vi tappade ett mandat, Centern tre, Folkpartiet gick fram ett men då tappade KD ett. Så alliansen fick 18 mandat och de röda 16, sammanfattar Mämpel, som än så länge bara diskuterat resultatet internt med sina partikamrater.

De har beslutat att inte göra någonting förrän tidigast onsdag.

– Vi gör ingenting förrän vi fått allting på papperet på onsdag. Då har vi ju sett personvalen också. Sedan ska vi sätta oss ner och diskutera internt. Det finns så många olika scenarior nu. Det är svårt att veta hur de andra agerar.

– Men vi får ju gilla läget. Det har ju hänt förr i Jämtland att det har kommit sådana här partier och tagit många mandat på få frågor.

•Men det är nytt för Åre?

– Ja. Och Centern och vi har ju lika många mandat så det är mycket upp till småpartierna hur de agerar. Det är ju ett jämviktsläge, säger Lars Mämpel.