Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna sparkar ut Anklew

Moderaterna i Härjedalen sparkar Billy Anklew ur sin fullmäktigegrupp. Bland annat på grund av bristande lojalitet till partiet m-gruppen men även hans åsikter i Allianssamarbetet.
Men han räknar med att fullfölja sina kommunala uppdrag som politisk vilde.

Under onsdagskvällen hölls ett möte med Moderaternas kommunfullmäktigegrupp. Efter långa diskussioner beslöts att Billy Anklew och Moderaternas fullmäktige grupp går skilda vägar. Anledningen är bland annat att moderatgruppen inte längre anser sig ha förtroende för Billy Anklew.

– Det är tråkigt att utfallet blev såhär, men efter långa diskussioner med Anklew framstod tillslut detta alternativ. Efter en rad händelser har vi valt att gå den här vägen. Det handlar bland annat om vart vi vill komma med Härjedalens kommun, lojaliteten till övriga politikeri vår M-grupp och i Allianssamarbetet, samt den politik vi valt att driva tillsammans med C och FP., säger gruppledaren Victor Ericsson.

– Ett samarbete med fler partier innebär ett givande och tagande. Det är så det fungerar i politiken, det är ett lagspel. Har man en person som inte accepterar det blir det svårt att få allt att fungera.

Var ni att eniga om att utesluta Anklew?

– Ja, och vad jag förstår var även han införstådd att situationen blivit ohållbar.

Vilken fråga var avgörande till varför han inte passade in?

– Det handlar om flera punkter där hans inställning inte stämmer överens med det vi inom Alliansen kommit överens om.

Vi senaste valet fick Billy Anklew 73 personröster, trea efter Victor Ericsson och Anita Thuresson, vilket gav 58 årige Anklew från Lillhärdal en plats i fullmäktige. I dag är han även ordförande i det kommunala fastighetsbolaget Härjegårdar och ledamot i miljö- och byggnämnden.

Hur det blir med de två sista uppdragen är oklart men platsen i fullmäktige ska Billy Anklew ha kvar. Han sadlar om och blir politisk vilde.

– Ja, han gjorde klart för oss att han fortsätter som politisk vilde. Hur det blir med hans uppdrag utanför kommunfullmäktige vet jag inte, säger Victor Ericsson.

Vi har sökt Billy Anklew för en kommentar, utan att ha lyckats få kontakt med honom.