Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Moderaterna lurar sina väljare"

Den nya politiska majoriteten i Åre överraskade många. Centerpartiet, som ställs utanför samarbetet, känner sig lurat.
– Jag är mycket förvånad och besviken, säger Daniel Danielsson (C).

Annons

Nyheten om att Åre kommun under de kommande fyra åren kommer att styras av Socialdemokraterna i samarbete med Miljöpartiet och Moderaterna kom på tisdagen. Centerpartiet, som styrde tillsammans med Moderaterna under förra mandatperioden, blev taget på sängen av beskedet.

– Vi hade ett förhandlingsmöte inbokat för att, som jag trodde, sy ihop en majoritet i Åre kommun bestående av Alliansen och Västjämtlands väl. Mindre än ett dygn innan får vi veta att Moderaterna inte kommer. Det känns väldigt konstigt, jag vet inte hur de tänker, säger Daniel Danielsson, tidigare kommunalråd.

Daniel Danielsson är osäker på hur det kommer gå för den nya majoriteten att styra Åre kommun.

– Det man kan känna är att det alltid är lättare att styra en kommun när man har grundläggande gemensam syn på saker, det har vi i Alliansen alltid haft. Det borde bli svårare att styra kommunen när man har partier som står längre ideologiskt ifrån varandra från början. Jag tycker att man på något sätt lurar sina väljare om man väljer att ställa person framför politik. Det är ändå politiken man går till val på.

Leif Nord (M), som lämnar över uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, poängterar att han samarbetar bra med nye ordföranden Peter Bergman (S).

– Vi samarbetade under sex år i barn- och utbildningsnämnden och har stort förtroende för varandra. Vi ser att vi har många saker som båda vill för kommunens bästa.

Så personfrågan har varit viktigare än politiken?

– Nej, det kan jag inte säga. Men det har varit en bidragande faktor. Vi har jobbat väldigt bra ihop. Vi försöker hitta lösningar i stället för att skapa ideologiska konflikter.

Enligt Leif Nord var Moderaternas första alternativ att fortsätta styra tillsammans med Alliansen, men partiet fick inte tillräcklig gehör för sin politik.

– Vi hade ett medlemsmöte i söndags där vi diskuterade för- och nackdelar med hur långt vi hade kommit i de olika förhandlingarna. Självklart har den här biten med Peter Bergmans och mitt tidigare samarbete spelat roll. Jag är en röst i vårt parti och det var övervägande majoritet att styra med Socialdemokraterna.