Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna i Berg för uran

Moderaterna i Berg har svängt i uranfrågan. Partiet uppger nu att det är för både projektering och brytning av uran i kommunen.

I dag har kommunerna vetorätt i uranfrågan. En aktör får inte bryta uran om den enskilda kommunen säger nej. Däremot är det, så länge myndigheten Bergsstaten gett godkännande, fritt fram för alla projekteringsbolag som vill leta efter uran.


I juni 2007 beslutade politikerna i Berg enhälligt att konsekvent säga nej till brytning av uran i kommunen. Och sedan dess har kommunen även överklagat nästan alla undersökningstillstånd som Bergsstaten beviljat i området.


Men nu verkar politikerna i Berg inte längre vara lika eniga i frågan. Bergsmoderaterna har svängt i frågan och uppger i ett pressmeddelande att de ställer sig positiv till både prospektering och undersökning av framtida utvinning av metaller i Bergs kommun, däribland uran.


Nu arbetar Bergsmoderaterna för att riva upp det tre år gamla fullmäktigebeslutet om att använda det kommunala vetot i uranbrytningsfrågan. I en motion till kommunfullmäktige föreslår moderaternas gruppledare Elise Ryder Wikén att det gamla beslutet skrotas eftersom de fyndigheter som gjorts i kommunen troligtvis skulle ge nya företags- och jobbmöjligheter.


Samtidigt betonar Ryder Wikén vikten av att all brytning ska ske på ett säkert sätt. ”Vid eventuell gruvbrytning måste gällande regelverk följas till punkt och pricka och största säkerhet vidtas”, skriver hon. Dessutom vill Ryder Wikén att kommunen ska verka för en form av lokalt ersättningssystem liknande vattenkraftens och vindkraftens ”bygdepeng”.