Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna borde granska sin egen försvarspolitik

”Boom! Där rök försvaret.” är ett av budskapen på Stockholmsmoderaternas nya valaffischer. Med sin nya kampanj, som för övrigt kostade 24 miljoner kronor och godkändes av Fredrik Reinfeldt själv, vill Moderaterna måla upp det fruktansvärda land de ser framför sig om de rödgröna partierna vinner valet och bildar regering. ”Tack å hej fritt skolval” och ”R.I.P. RUT” är ytterligare två av de sammanlagt nio affischerna som snart kommer klistras upp på huvudstadens busshållplatser.

Om inte kommunikationsexperterna redan hade kommit fram till att årets valrörelse är ovanligt smutsig, så har de gjort det nu. ”Negative campaigning” är kommunikatörernas begrepp för en kampanj som i första hand går ut på att smutskasta motståndarna, snarare än att presentera egna alternativ. Ett begrepp som genast började cirkulera efter att de aggressiva affischerna presenterades i torsdags. Givetvis slår Moderaternas kommunikationsansvariga ifrån sig anklagelser om smutskastning, men det viktiga är egentligen inte i fall kampanjens budskap är lite elakt eller inte. Desto mer upprörande är att den inte är särskilt sanningsenlig.

Försvarspolitiken har ända sedan Alliansens bildande varit ett av de områden där de fyra regeringspartierna har haft som svårast att komma överens. Inför valet 2006 fanns i princip inga kompromisser för en gemensam linje, och de senaste åtta åren har vi gång på gång kunnat se hur de fyra partierna har vitt skilda visioner för försvaret. Men ett regeringssamarbete kräver kompromisser, kompromisser som för försvaret har inneburit nedskärningar.

Redan 2007, ett år efter att den nuvarande regeringen kom till makten, sänktes försvarets budget med närmare fem miljarder kronor, något som upprörde den nyblivne moderate försvarsministern Mikael Odenberg så mycket att han avgick i protest. Tre år senare, 2010, avskaffades den allmänna värnplikten efter en riksdagsomröstning med mycket knappa marginaler. Sedan dess har kritiken mot den rådande försvarspolitiken haglat. Försvaret själva vittnar om att de begränsade resurserna leder till att gammal försvarsmateriel inte byts ut, att den utrustning som krävs inte finns och att det inte övas nog mycket. Dessutom är det svårt att rekrytera nya soldater efter systemskiftet.

Vi har alltså ett läge där resten av Europa rustar sitt försvar och vi rustar ner vårt. Den plan som Moderaterna presenterar skulle vid ett militärt anfall bara kunna försvara Sverige i en vecka. Med de nedskärningar som gjorts de senaste åtta åren går det nästan säga att försvaret redan har rykt. Moderaterna kastar sten i glashus när de påstår att de rödgröna inte kan presentera en politik för försvaret.