Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna är ärliga

Annons

Vet ni varför många sover med mobiltelefonen under kudden?

Jo, för att få jobba. Varje morgon skickar chefen ett sms: "Jag behöver två som jobbar idag" till kanske tio stycken. De som är först att svara "jag" får jobba den dagen. Dagsarbete, helt enkelt. Det är nämligen inte bara så att arbetslösheten är hög i Sverige. För många, speciellt unga, är jobben också otrygga. 

Under den senaste partiledardebatten frågade Jonas Sjöstedt (V) vad Fredrik Reinfeldt (M) vill göra åt detta. Hur statsministern ser på att bemanningsföretag har så mycket makt och de anställda nästan ingen alls. Med bemanningsföretag försvinner ofta anställningstryggheten och det blir svårt att organisera sig fackligt. En vardag där du inte vet när du jobbar eller hur mycket lön du får i slutet av månaden är svårt att bygga ett vuxenliv på. 

Fredrik Reinfeldt (M) svarade på frågan: "Jag menar att denna nya tid är här för att stanna och att vi måste lära oss att arbeta med det parallellt." Han var ärlig i alla fall. Ingen vilja till förändring, inga förslag, ingenting. Han är högt politiskt ansvarig men får det att låta som om vädret har förändrats och det måste vi nu snällt acceptera. Som om det är en slump att otryggheten har dragit in på svenska arbetsplatser. Som om det inte är politik.

I dag förändras arbetsmarknaden snabbt. Kanske har statsministern helt enkelt svårt att sätta sig in i situationen. Han kanske har svårt att föreställa sig otryggheten. Därför får han här ett förslag: på valnatten i september kan han testa att gå och lägga sig och sova i stället för att gå på valvakan. Mobiltelefonen kan han ha under kudden. När Fredrik Reinfeldt vaknar nästa dag får han se om han har kvar jobbet som statsminister eller inte.