Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderata krokodiltårar

Från den borgerliga sidan görs det nu en stor affär av att på olika sätt få till stånd en återbäring till vattenkraftskommunerna.

Samtidigt har den moderata regeringen försvårat för kommunala bolag att slippa betala statlig skatt på sina vinster. När lagstiftningen mot skatteplanering av bolag infördes var den avsedd att försvåra för stora bolag att undanhålla statlig skatt.

För kommunala bolag fanns möjligheter att planera bort denna beskattning. Dessa undantag har nu tagits bort eller åtminstone har det blivit betydigt krångligare. Just nu pågår en rättslig prövning av en modell framtagen av Boden kommun. Där avgörs om Östersunds Rådhus AB kan fortsätta vara ett holdingbolag för i första hand Jämtkraft och Östersundsbostäder.

Med de nya reglerna kan man tvingas låna och betala ränta till bankerna i stället för att låna pengar internt. Det vill säga en del av den skatten som inte behöver betalas till staten tillfaller en extern långivare i stället för att komma kommunkassan tillgodo.

När den borgerliga regeringen försvårar för kommuner i allmänhet att tillgodogöra sig vinster från sina egna bolag är det föga trovärdig att de skulle vara benägna att underlätta för just vattenkraftskommuner. Läxan vi får lära oss av detta är att vi måste garantera en del av vinsten för de vindkraftsparker som planeras i länet. Kraftbolagen som vill bygga dessa är beroende av kommunala byggnadslov vilket ger ett bra förhandlingsläge.

Att garantera sig vinstandelar vid tillståndsgivning är vida överlägsen billiga politiska utspel i efterhand.

Kick Leijnse (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel