Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderata hemligheter

Europarådets grupp mot korruption har förundrat sig över att ett land som Sverige inte har några regler om hur partierna finansierar sin verksamhet.

Sådant finns på många håll för att motverka korruption. Medborgarna har rätt att kräva regler som gör att inte enskilda välbeställda eller stora företag kan ge bidrag på ett sätt som gör partierna beroende av dessa bidragsgivare.

Om bidragen görs offentliga, ges ju väljarna en chans att ta hänsyn till det. Jämför exempelvis med den svenska fackföreninngsrörelsens öppenhet i denna sak.

Men de svenska Moderaterna motsätter sig ett regelverk. De hänvisar till valhemligheten. Men det både Europarådet och en tidigare svensk utredning föreslagit, är ett system som skiljer små och stora bidrag. Ett förslag från utredningen lade gränsen vid 20 000 kronor. Men Moderaterna säger nej. De har uppenbarligen något att dölja.