Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat skräck

Saila Quicklund skrev i ltz den 16 augusti http://www.ltz.se/opinion/debatt/dyra-vansterloften att den arbetstidsförkortning som Vänsterpartiet vill se på sikt -sex timmars arbetsdag- skulle hota välfärden genom sina kostnader. Det är intressant att moderaterna har lagt ned samma summa som sex timmars arbetsdag skulle kosta att genomföra på fem år, cirka 75 miljarder, på enbart jobbskatteavdrag de senaste åren.

Men moderaternas skräck för att vi som arbetar ska få mer fritid utanför jobbet är inte ny: 1938 röstade de nej till två veckors semester, 1951 nej till tre veckors semester, 1963 nej till fyra veckors semester, och 1970 nej till 40 timmars arbetsvecka och 1976 nej till fem veckors semester. Så om moderaterna skulle fått bestämma skulle vi fortfarande jobba 10 timmar per dag, på lördagar och knappt någon semester.

Vi har väntat i 40 år på nästa reform för arbetstidsförkortning. Det är dags att ta tag i det nu. Och stoppa Alliansens skattesänkningar och utförsäljningar av vår gemensamma välfärd som är det som verkligen hotar skolorna och äldreomsorgen.

 

Jessika Svensson, 1:a namn på Vänsterpartiet i Jämtlands riksdagslista

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel