Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat polisanmäler landstinget

Bengt Bergqvist (S) har hittills sluppit betala tillbaka för högt arvode för sitt uppdrag i Närvård i Frostviken.
Nu polisanmäler Strömsundsmoderaten Jan-Olof Andersson i stället landstinget för trolöshet mot huvudman.

Tidigare har det från moderat håll ifrågasatts om arvodet till Bengt Bergqvist (S), vice ordförande i Närvård i Frostviken, varit rätt.

Närvård i Frostviken är en gemensam nämnd med representanter från både landstinget och Strömsunds kommun. Det har av tjänstemän tolkats så att arvode till vice ordföranden, när denne varit utsedd av landstinget, har utgått som årsarvode där nivån bestämts enligt landstingets principer, det vill säga två tredjedelar av ordförandearvodet.

Men enligt moderaterna så ska arvodet i stället bestämmas enligt Strömsunds kommuns regler. De säger att vice ordförande ska ha 2,5 procent av kommunstyrelsens ordförandes årsarvode – inte två tredjedelar av landstingsstyrelsens ordförande.

Landstingsstyrelsen har tidigare försökt ändra på reglerna i efterhand. Något som skulle innebära att Bengt Bergqvist slipper betala tillbaka de över 300 000 kronor som han enligt moderaterna inte har rätt till. Frågan har återremitterats för mer utredning. Samtidigt fortsätter Bergqvist att lyfta arvode enligt landstingets regler.

Men Moderaterna nöjer sig inte med det. Nu har Jan-Olof Andersson (M) vänt sig till åklagarkammaren i Östersund och anmält landstinget för trolöshet mot huvudman. I höstas lämnade han in en interpellation för att få svar på varför det tar sån tid att utreda vilken ersättning Bergqvist ska ha.

– Det är en olaglig handling som begåtts. Det har gått över ett år. Problemet är att man vetat om det här under lång tid. Revisorerna har uppmärksammat det här och jag har uppmärksammat det här. Ändå har utbetalningarna fortsatt. Någon har någonstans godkänt de här betalningarna som det inte finns något politiskt beslut på, säger Jan-Olof Andersson (M).

– Man ska inte kunna komma överens partikamrater emellan vilken ersättning någon ska ha. Det måste till ett politiskt beslut, säger han.

Bengt Bergqvist (S) säger att han välkomnar en utredning.

– Jag har fått de ersättningar som gällt inom landstinget. Det är inte jag som fattat de här besluten.

Hur stor del i den här anmälan är en del av det politiska spelet?

– Det är svårbedömt. Men jag skulle bedöma att allt är ett politiskt spel. Det tar ju värdefull utredningstid från polisen. Men jag välkomnar utredningen, säger Bergqvist.

Helge Johnsson är jurist på landstinget. Han säger att han inte kan se att det begåtts något lagbrott. Samtidigt medger han att arvodesreglerna behöver göras tydligare.

– Det är en otydlighet i arvodesreglerna hos oss kan man säga. De försöker vi göra tydligare i ett förslag som kommer upp nu i april.