Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat jakt på sjuka för att sänka skatten

Alla människor vill och kan bidra i samhället. Alla vill ha möjlighet att försörja sig själva.

Annons

När man inte kan arbeta, till exempel på grund av sjukdom eller funktionshinder, måste våra trygghetssystem garantera alla en skälig levnadsnivå.

Så är det inte i dag. Tusentals personer har förlorat sin sjukpenning, trots att de är sjuka. Tiotusentals kroniskt och allvarligt sjuka människor tvingas i år att ställa sig längst bak i de långa arbetslöshetsköerna, när sjukdagarna är slut. När de inte kan arbeta måste de söka socialbidrag i stället.

Moderaterna utgår ifrån att människor är lata och därför måste jagas för att arbeta. Därför har regeringen skapat ett system för att få människor att lämna sjukförsäkringen.  

Syftet med jakten på sjuka är att minska statens utgifter och på så sätt skapa utrymme till skattesänkningar till de välbärgade. De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar, sade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) i en tidningsintervju hösten 2007.

Det är ett cyniskt system som har ett högt pris. Det skapar stor oro hos sjuka och deras familjer.

Samtidig är Försäkringskassans personal hårt pressad och fråntagen möjligheten till individuella bedömningar av vad som är bäst för enskilda. Arbetsförmedlare kan konstatera, att de som har utförsäkrats, är alltför sjuka för att kunna arbeta.

Vi kan inte acceptera en sjukförsäkring, där regelverket och inte sjukdomen avgör hur länge man får sjukpenning. Om vi får förtroendet att leda landet efter höstens val kommer vi därför tillsammans med V och MP att avskaffa den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska ha rätt till sjukpenning, även om man har varit sjuk en längre period. Är man inte längre sjuk är det självklart att man ska återgå i arbete eller söka ett nytt arbete.

Vi vill också att ersättningen höjs till 80 procent under hela sjukperioden. Taket vill vi höja med ett par tusenlappar i månaden under två närmaste åren och på sikt så att allra flesta löntagare får 80 procent av sin inkomst i sjukpenning.

Människor på väg tillbaka till arbetslivet ska inte fastna mellan olika myndigheters ansvarsområden. Vi vill samla Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och delar av kommunernas insatser för sjuka och arbetslösa i en och samma organisation på lokal nivå. Resurserna ska kunna användas gemensamt för individers bästa genom att erbjuda aktiva, individanpassade insatser som leder till arbete. Det är av avgörande betydelse att människor får tillgång till individuell rehabilitering för att möjliggöra återinträde på arbetsmarknaden.

Det sägs att ett samhälle kan mätas utifrån hur det tar hand om sina sjuka och utsatta. Sverige sköter sig dåligt i dagsläget. Det är dags för en ny regering och en ny sjukförsäkring.

Berit Andnor (S), Gunnar Sandberg (S), Marie Nordén (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel