Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderat blir pirat

Den hårt kritiserade och därför avhoppade moderatpolitiken Anton Moberg har bytt till Piratpartiet.

I slutet av förra året uppstod rabalder när moderaten Anton Moberg gjorde ett uttalande i Krokoms kommunfullmäktige om försörjningsstöd som fick många att reagera. Han uttryckte sig kritiskt till att de som går på försörjningsstöd skulle få 500 kronor extra per barn i december för att kunna köpa julklappar. Anton Moberg sa bland annat i en kommentar till LT "att julklappar inte är så himla viktigt i livet och att det mesta kan man få om man jobbar, vi ska inte servera allt på silverfat". Efter kritiken valde Anton Moberg att hoppa av kommunpolitiken, men istället gör han comeback i Piratpartiets nybildat länsförening där han nyligen blivit vald till kassör. Och nu siktar föreningen mot landstinget.

Varför Piratpartiet?

– Jag fick en förfrågan från en i partiet. Själv hade jag inte tänkt på Piratpartiet tidigare men de passar mig perfekt. Jag var i ärlighetens namn rätt uttråkad när jag var med i Moderaterna, för jag kände inte att jag hade möjlighet att påverka. Det var för lågt i tak och jag känner mig friare nu.

Vad är det för frågor du brinner för?

– Vi lägger mycket pengar på landsbygdsutveckling men vi medborgare har för lite insyn och vi måste få ställa högre krav. Frågor som rör materialrätt och ökad insyn som medborgare är viktiga för mig.

Vad har du dragit för lärdomar av det som inträffade i slutet av förra året?

– Jag lärde mig vilka som är ens vänner.

Jag tänkte mer på hur du uttryckte dig.

– Jo, jag fick lära mig hur känsligt det är att uttrycka sig i vissa frågor som rör socialpolitik om man är medlem i Moderaterna.

Magnus Jacobsson är ordförande i Piratpartiets länsförening och han reagerar starkt när han får frågan om hur de ska jobba strategiskt för att partiet ska komma in i landstinget.

– Vi har inga klassiska strategier för att "lura" människor. Vi vill inte påverka, för då tar vi bort människors egna val. Vi är demokratins väktare och antingen gillar man vår idé om att man som medborgare ska få mer makt gentemot stat, kommun, landsting och företag eller så gör man det inte.