Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilkritiken saknar grund

Annons

Sven-Erik Buchts och Anna-Carin Sätherbergs artikel med rubriken "Regeringen missar mobilmålet" (Länstidningen 10 december) är i stora delar direkt felaktig, och dessutom inte helt lätt att förstå. Å ena sidan hävdar de, som socialdemokrater brukar göra, att regeringen skulle vara passiv när det gäller att driva på utbyggnaden av bra mobilnät i hela landet. Å andra sidan påstår de att jag skulle konspirera fram en miljardsatsning för bättre mobiltäckning tillsammans med Telia.

Det finns naturligtvis ingen som helst grund för Buchts och Sätherbergs påståenden.

I sak har ingen annan regering någonsin gjort lika mycket som Alliansregeringen för att förbättra mobiltäckningen i hela landet.

Som det allra första landet i hela världen bestämde vi i Alliansregeringen redan 2007 att vi skulle använda det så kallade. 800-bandet för att bygga ut snabbt mobilt bredband i hela landet, och därmed också kunna täcka stora delar av glesbygden. Tack vare att vi fattade det beslutet då kan nu den allra senaste och snabbaste moderna mobilteknologi byggas ut i rekordfart, också på landsbygden. Bara det senaste året har täckningen med 4G gått från 10 procent till 79 procent på landsbygden. Och tack vare att vi nu tar 800-bandet i bruk kan vi nu garantera och ge 100 procent av alla svenskar rätt till bredbandstäckning.

Bara det senaste halvåret har regeringen fattat fyra olika beslut för att påskynda och förbättra mobiltäckningen. I det första uppdraget lät vi Post- och Telestyrelsen undersöka hur väl operatörernas täckningskartor stämde med verkligheten, vilket gav ett nedslående resultat och därför gav regeringen PTS och Konsumentverket i uppdrag att gemensamt ta fram förslag på vilka förändringar som behöver göras för att alla mobilkonsumenter ska få bättre information, både om hur mobiltäckningen verkligen ser ut och om vilka täckningsegenskaper olika mobiltelefonmodeller har.

För det tredje har PTS fått i uppdrag att under hösten och vintern genomföra regionala dialogmöten om hur utbyggnaden av mobilnäten kan underlättas och skyndas på. Målet är att hitta smarta lösningar så att vi med gemensamma krafter kan tippa över vågskålen så att nödvändiga investeringar verkligen blir av, inte minst på landsbygden.

Och för det fjärde kartlägger PTS just nu, på regeringens uppdrag, i detalj hur utbyggnaden av mobilnäten ser ut. På basis av det ska PTS ta fram förslag till en långsiktig plan för hur vi ytterligare kan förbättra mobiltäckningen.

Till allt detta kommer att jag har tagit initiativ till att vi i EU ska enas om en gemensam EU-märkning av mobiler, så att man som konsument enklare ska kunna välja en mobil som har bra mottagningsegenskaper. För tyvärr är dagens mobiler avsevärt sämre på att ta emot radiovågor än vad gamla modeller var. Med en enkel och begriplig märkning skulle konsumenterna enklare kunna välja en mobil som fungerar bra där man lever och bor.

Bra mobiltelefoni i hela landet är en tillväxt- och en framtidsfråga. Därför kommer jag med oförminskad kraft fortsätta mitt arbete för att hela Sverige ska kunna ha tillgång till snabba och pålitliga mobila kommunikationer.

Anna-Karin Hatt (C), IT- och energiminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons